МОЯ СКАРБНИЧКА

МОЯ СКАРБНИЧКА

Пам’ятаю, працював я заступником директора філії банку. Приїжджає до нас перевірка з головного банку. Шукає щось, шукає, шукає. Десь через тиждень визиває мене директор.
-Микола, як ти думаєш, навіщо приїхала перевірка?
-Робота в них така, щось перевіряти
- Правильно. І якщо вони нічого не знайдуть, то їх керівництво буде вважати, що вони профнепригодні і не впоралися зі своєю задачею. Тому вони будуть шукати до тих пір, поки щось не знайдуть і з кожним днем будуть все зліше і зліше і не відомо, чим цей приїзд обернеться.
- Так що потрібно від мене? - запитую я.
Директор в мене був, немолода, досвідчена людина, колишній заворг компартії в Луганській області.
- Був у нас в партійні часи такий прийом, якщо ми хотіли, щоб якась перевірка від нас відчепилася, ми робили вигляд, що покарали якусь людину, наприклад, об’являємо догану за якусь невелику провину, а потім, коли ревізори виїжджали, ми ці накази прибирали, і людина продовжувала працювати. Тобто я пропоную об’явити тобі догану, і вони з цією доганою поїдуть спокійно в головний банк, відрапортують, що знайшли порушення, а я той наказ навіть у відділ кадрів передавати не буду, викинемо його і все.
- А чого мені догану?, - здивувався я, - я же нормально працюю, плани виконую, все в порядку.
- Так в том то і проблема, що ти молодий, умний, у всіх на вустах, кожен ревізор хоче саме на такого щось знайти. А шо толку наказувати того, хто ні чорта не робить? Його і так звільнять без ревізорів за невиконання планів.
На тому і задовільнили ревізорів.
До чого я згадав цю історію?! Почув, що СНБО, ввело санкції проти контрабандистів, немов, держбюджет недоотримує через них щорічно 300 млрд гривень, тобто по 25 млрд на місяць. Не карні справи завели на них, а санкції, ну щоб потім звичайному телеглядачу сказати: «Ось дивиться, як ми суворо покарали контрабандістів». У мене ще є впевненість, що вони спочатку з тими ж контрабандистами погодили перелік фірм та активів, які треба заблокувати. Не вірите?
А давайте подивимося. Якщо за результатами 2021 року бюджет отримує на 225 млрд гривень більше надходжень від митниці (25 млрд *9 місяців до кінця року), то я буду просто лошара, який нічого не розуміє в реформах чесної влади.
Ну, а якщо ні … то моя скарбничка зелених обіцянок поповниться ще однією псевдо перемогою слідом за кінцем епохі бідності, зменшенням платіжок на 50% та іншими…