МОЗ дозволило мобільним операторам збільшити випромінення

МОЗ дозволило мобільним операторам збільшити випромінення

Стільникові компанії отримали дозвіл у чотири рази збільшити потужність випромінювання своїх базових станцій (БС).

Це дозволить їм розширити стільникове покриття та підвищити його якість без додаткових інвестицій.

Відповідне рішення Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) надрукував сьогодні Офіційний вісник України.

Попередні державні санітарні норми визначали максимальний рівень електромагнітного випромінювання на рівні 2,5 мкВт/кв. см. Відсьогодні гранично допустимий поріг піднявся до 10 мкВт/кв. см. У цьому ж рішенні МОЗ скасувало санітарні паспорти, які раніше оператори мусили отримувати для кожної БС.

Слід зазначити, що сучасні термінали стільникового зв’язку випромінюють, в середньому, 0,1-1 Ватт. При цьому вони перебувають у прямому контакті з організмом людини. Зважаючи на те, що рівень ЕМП спадає пропорційно квадрату відстані – термінали, як правило, мають набагато більший негативний вплив на стан здоров’я користувача, ніж БС, яка ніколи не перебуває у прямому контакті з людиною.

Таким чином, дотепер низький рівень ЕМП БС сприяв підвищенню рівнів напруги та випромінювання терміналів стільникового зв’язку, які значно перевищують європейські та світові показники. Це, за умови частого і тривалого використання, могло зашкодити здоров’ю людини. Отже, зменшення відповідних ризиків можна буде тепер забезпечити за рахунок мінімально необхідного підвищення ГДР ЕМП БС.