"ІМПІЧМЕНТ. АЗИ" - Олег Пономар

"ІМПІЧМЕНТ. АЗИ" - Олег Пономар

Мені смішно й соромно (за коментаторів) читати й чути фразу — Імпічменту не буде або Трамп НЕ буде імпічнут.
Ті, що коментують не знають, напевно досі (хоча я пояснював це тисячу разів), ЩО таке імпічмент і як це працює й кожен під цією фразою розуміє своє й різне.
ОК.
Поясню в тисячу перший раз.
Імпічмент уже стався (і моя ставка ВЖЕ зіграла). Пелосі оголосила про це офіційно й ми вже третій день живемо в процесі офіційно розпочатої процедури імпічменту. І Трамп ВЖЕ увійшов у підручники з історії як президент, до якого БУЛА застосована процедура імпічменту!
Отже.
Імпічмент складається з трьох ступенів.
Процес імпічменту включає в себе розслідування в Палаті представників.
Потім Палата повинна офіційно висунути/пред’явити Трампу звинувачення. Для цього потрібно голосування простою більшістю в Палаті (за моїми даними на сьогодні ВЖЕ є 218+ голосів, готових за це голосувати. Тобто, більшість для результативного голосування після висування звинувачень є).
І завершальна фаза — Сенат.
У Сенаті після голосування Палати повинен відбутися справжній судовий процес (обвинувачувач, адвокати, свідки, докази…), де присяжними виступають усі 100 сенаторів. І для результативного завершення процедури імпічменту (і відсторонення президента від посади) потрібен вердикт "винен" від 2/3 Сенату — 67 сенаторів (голосів). Так ось, НА СЬОГОДНІ цих голосів НЕМАЄ, (і я завжди про це казав— їх НЕМАЄ, адже в Сенаті більшість у республіканців і до 67 не вистачає більше дюжини голосів республіканців. А республіканські сенатори на сьогодні вважають за краще тактику мафії — корпоративну кругову поруку. Але. завтра, наприклад, буде опублікована записка розвідника, з якої почався скандал. Також усе, що прозвучить у Сенаті, побачить і почує вся Америка й сенатори-республіканці повинні будуть і думати й рефлексувати й ситуація динамічна і в цих сенаторів стосовно їх позиції.)
Але станом на сьогодні процес імпічменту НЕ може бути результативно завершеним в Сенаті і я НЕ прогнозую (і ніколи не прогнозував) що процес імпічменту буде успішно/результативно завершено в Сенаті.
Далі.
Дивно також чути — в історії США не було випадку результативного завершення процедури, хоча процедура починалася офіційно (як зараз) кілька разів. Це правда, але візьмемо приклад Ніксона. Ніксон просто не став чекати ганьби в Конґресі й подав у відставку, хоча Уотергейт — квіточки порівняно з #Рашаґейт та #Юкрейнґейт.
Тому головний висновок на сьогодні — політик Трамп закінчується на наших очах. Сніжний ком інформації і скандалу буде наростати буквально з дня на день і весь процес (незалежно від результату в Сенаті) займе декілька місяців.
Щиро всім дякую.

Олег Пономар