"Імпічмент Коломойському" - Юрій Гудименко

"Імпічмент Коломойському" - Юрій Гудименко

А тепер давайте трішечки відкриємо карти щодо сьогоднішньої акції по Коломойському.

Для початку невеличка довідка.

У законі "Про громадянство України" прописаний механізм втрати громадянином України українського громадянства. Механізм прописаний не дуже чітко, але достатньо зрозуміло. Отже, стаття 19 надає пояснення, якіми саме є підстави для втрати (саме "втрати", а не "позбавлення", аби не протирічити Конституції) громадянства України. Перелік цих підстав дуже короткий, але нас цікавить пункт 1 цієї статті: "добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави". Далі ідуть пояснення, що саме вважати саме добровільним набуттям, а що — не добровільним. Якщо коротко: якщо людина у повнолітньому (18+) віці добровільно звернулась до представництва іншої країни із проханням надати їй громадянство і отримала паспорт цієї країни, то це є підставою для того, аби вона була позбавлена українського паспорту. Тут все максимально чітко.

Далі. Власне, рішення про втрату громадянства приймає Президент України (ст. 22), а у якості органу, який рекомендує йому прийняти те чи інше рішення, виступає спеціальна Комісія при Президентові України з питань громадянства (яку Зеленський, до речі, вже перезапустив, тепер там його люди). Комісія, в свою чергу, не проводить розслідувань, а лише розглядає документи, які їй передає ДМСУ — Державна міграційна служба України — і голосує з цього приводу, після чого документи йдуть на підпис президентові. При цьому рядовий громадянин не може звернутися до комісії самостійно: це може зробити або ДМСУ, або "органи місцевого самоврядування".

Отже, ще раз. Механізм такий:

— Державна міграційна служба звертається до Комісії при Президенті, надає їм документи щодо, наприклад, подвійного громадянства якоїсь особи Х;
— Комісія всі ці папери розглядає, голосує "за" або "проти" втрати громадянства цієї особи Х, і передає це на ім'я Президента;
— Президент підписує і видає відповідний Указ про втрату особою Х громадянства України;
— ???
— PROFIT!

Тепер до конкретики.

В нас є громадянин України Коломойський І.В. З відкритих джерел (наприклад, його власних інтерв'ю та виступів у Лондонському суді) нам відомо, що окрім громадянства України він має ще й громадянства Кіпру та Ізраїлю. Ми впевнені, що обидва ці громадянства він отримав за власним бажанням, добровільно і у зрілому віці. Ми знаємо, що у випадку втрати українського громадянства у нього залишаться ще два, тож він не стане особою без громадянства (це б призупиняло дію ст. 19 і було б порушенням міжнародних договорів). Тож ми знаємо, і всі знають, бо Коломойський нахабно і відкрито про це говорить, що у держави є всі підстави вломити товариша Коломойського по ст.19 п.1 закону "Про громадянство" і забрати у нього український паспорт.

І так вже сталося, що за дивним збігом обставин хтось підозріло схожий на члена партії "Демократична Сокира" передав до Державної міграційної службу України заяву про вчинення громадянином Коломойським І.В. правопорушення, яке згідно ст.19 п.1 ЗУ "Про громадянство України" може призвести до втрати ним громадянства. У заяві вимагається верифікувати інформацію через представництва Ізраїлю та Кіпру та передати відповідні документи на втрату громадянства до Комісії при Президентові України з питань громадянства.

Парам-парам-пам. Піу.

Тож фактично наша акція є лише медійним стартером для документальної війни. А війна буде, бо ДМСУ контролюється Аваковим Арсеном Борисовичем, який зараз намагається втриматись у кріслі і цілком може скористатися заявою для політичного тиску на Зеленського. А Зеленський із нашими активностями сідає на розтяжку, бо з одного боку у нього 1+1, Коломойський і попільничка на столі, а з іншого — ще одна публічна демонстрація всій країні, що саме Коломойський і є президентом України.

Більше розтяжок богові розтяжок.

І тому сьогоднішня акція дуже важлива, бо ми хочемо, щоб увагу всієї країні було прикуто до Коломойського і Зеленського. До людини, яка керує країною, яка призначає міністрів, яка визначає зовнішню політику держави. Ну, і до Зеленського.

І це не остання наша активність із цього приводу. Будуть суди. Будуть звернення. Будуть петиції. Мене відверто бісить Коломойський, якого ніхто не обирав Президентом, але він ним став. Мені відверто не хочеться, щоб наявність у об'єкта розслідування ФБР громадянства моєї країни висіла над стосунками України та США. Мені відверто огидно бачити, як людина, яка публічно розповідає, як саме вона порушила українські закони, сидить та курить у президентському кабінеті.

Сьогодні. 18:00. Офіс Президента на Банковій.

Імпічмент Коломойському.

Юрій Гудименко