"МУЖЕНКО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"МУЖЕНКО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Генерала Муженка звільнили з військової служби. По-хорошому – іншого і чекати було марно. Муженка підленько відправили у відставку, коли він перебував з робочою поїздкою у Брюселі. Наступного дня після інавгурації Зеленського. На представлення нового керівника Генштабу Муженка не запросили також.

Те що Муженка звільнять було очевидно – аж надто високий авторитет він мав у ЗСУ. Про що казати, якщо офіцери критично налаштовані до Муженка після відвідин їхніх підрозділів Хомчаком висловилися про нового НГШ недвозмістовно: «Приїхав полковник з штабу – папери перевіряти». Муженко заважав. Генерал армії, колишній начальник Генштабу, людина яка керувала ЗСУ протягом всієї літньої компанії 2014 р., під час епопеї Донецького аеропорту, Дебальцева, Широкіно, Світлодарки… Генерал досвід керівництва якого зараз досліджують західні експерти. Воєначальник який перший від часів Маннергейма зумів захистити свою країну від російської навали. Яково було з ТАКИМ генералом служити Хомчаку, в якого в минулому – лише Іловайськ?

Муженка почали вивалювати в лайні влітку 14-го і вивалювали протягом всього періоду президентства Петра Порошенка. «Вітя-катофалк», «НГШ рівня комбата» - багато гидоти придумали недруги. Чому? А от чи пригадає хтось, як той самий журналіст Бутусов колись співав Муженку дифірамби, точно за те саме, за що потім його ж нещадно критикував – за «ручне керування»? Нині очевидно – без того «ручного керування», лінія розмежування зараз проходила б по Дніпру, у кращому разі. Чому ж вивалювали? Бо не йшов на контакти з «дніпровськими», чиїм фаворитом Хомчак був ще з літа 14-го (а можливо – набагато раніше). Бо не кланявся перед керівництвом МВС, яке натхненно перекидало на штаб АТО і на Генштаб свої провали в зоні АТО. Бо залишав армію поза політикою – не йшов у політику сам. Не давав перетворити зону АТО/ООС на «махновську вольницю», як того сильно хотіли окремі політики, комбати добровольців, і не в міру емоційні волонтери.

Придивитися уважніше до Муженка мене примусила зустріч з ним знайомих блогерів з об’єднання «Міншрайк». Вони тоді сяяли. Зустріч вийшла найбільш інформативна з усіх, на яких їм довелося побувати. Генерал Муженко був глибоко в темі, знався на проблемах і ясно та просто розповідав про плани Генштабу. Воно й не дивно, Муженка не даремно у військах прозвали «Вітя-війна». Попри байки, ніби НГШ не мав штабної культури і навичок, Муженко був начштабу полку, командиром полку, начштабу дивізії, начальника штабу української механізованої бригади в Іраку. Закінчив Академію збройних сил України, Національну академію оборони України. Був начальником штабу армійського корпусу, командиром 8-го армійського корпусу, заступником НГШ.

У травні 2014 р. Муженко з групою офіцерів прибув до Ізюму, де тоді знаходився Антитерористичний центр СБУ, аби координувати з ним дії військових. Але – збагнувши, що «безпека» погано розуміє військову специфіку, він переніс свій штаб у Довгеньке і почав керувати військами звідти. За пару тижнів центр прийняття рішень повністю переїхав в Довгеньке і неофіційно став називатися «штаб АТО». Саме Муженко наступного дня після президентських виборів, дізнавшись від спецназівців з Донецького аеропорту про захоплення нового терміналу чеченами і горлорізами Ходаковського, організував перекидання туди вертольотами десанту, спецназу і прикриття їх з неба – так стався розгром терористів ДиРи в ДАП 26 травня 2014 р.

Під загальним керівництвом Муженка були звільнені Червоний Лиман, Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Сіверодонецьк, Лисичанськ, здійснений рейд 95-ї бригади. Сталися героїчні епопеї кіборгів у ДАП та битва під Дебальцевим. Муженко не виграв війну? Маннергейм теж. У Маннергейма теж не бракувало проблем. Маннергейма теж люто критикували під час війни. Нині він у Фінляндії – національний герой.

Муженку дорікають Іловайськом. Особливо – журналісти що мають спільні ГО з радниками керівників МВС та гаснуть зразу, коли їм ставлять просте питання. Під Іловайськом не було ані НГШ, ані його заступників ані керівників штабу АТО. А перший заступник міністра МВС генерал Яровий там був (до 26 серпня), і ставив задачі підрозділам МВС – добробатам. Чому ж звинувачують Муженка, а не керівників міністерства Арена Авакова?

Проте, саме Муженко після Іловайська – коли між Донецьком і Маріуполем у фронті була діра, а на окупованих територіях уже групували російські сили для удару на Маріуполь, організував Рейд Помсти 95-й і 95-ї бригад по тилах терористів, що дало змогу укласти Мінсткі угоди і здобути для ЗСУ критично важливу передишку.

Історія оцінить хто був хто – і уже починає. А себе в історію генерал Муженко вписав міцно. Наведу цитату розстріляного попереднім «слугою народу» Петлюрою, визволителя від червоних Криму, полковника УНР Петра Болбочана: «Ми перед Батьківщиною свій обов’язок виконали чесно, а як хто нас буде в чім-небудь обвинувачувати, хай робить це той, хто більше нас зробив для Батьківщини».

Дмитро "Калинчук" Вовнянко