«МВФ: Міфи та реальність. Про ринок газу та землі» - Олег Пономар

«МВФ: Міфи та реальність. Про ринок газу та землі» - Олег Пономар

Україна завдяки Майданові вирвалась з колоніального рабства Московії і зробила великий поступ до Заходу, до західних військово-політичних та економічних інституцій (НАТО й ЕС), до европейської Цивілізації. Після втечі московського намісника, Віктора Януковича, на територію колишньої метрополії з усіма коштами України та її народу, у держскарбниці України було лише ₴100,000 (приблизно десять тисяч доларів!). Як довго Україна змогла би протриматись, якби Захід миттєво не надав вагому фінансову допомогу? Тиждень? Місяць? І знову би повернулась до Москви...

Відкрию вам один "секрет". МВФ є організацією більше геополітичною, ніж економічною. МВФ є гаманцем Заходу (ще один "секрет" — практично все в МВФ залежить від США). А Захід і так небідний. І той гіпотетичний заробіток МВФ на Україні — це просто сльози, ще й МВФ кредитує Україну за ціною кредитів нижче ринкової. Бо це політика. Україна повернулась до Европи, до західного табору — і Захід має допомогти стати на ноги.


Тому міфи про те, що МВФ хоче закріпачити Україну, спустошити Україну, зробити її сировинним додатком — це все московські фальшиві вкиди. З тієї ж серії — "беремо ми, а віддавати нашим дітям", тощо.

Ви зауважили як зловтішається Московія, коли в України щось не виходить з МВФ? Бо чим менша допомога МВФ, тим більша ймовірність, що повернемось до Москви.

Але МВФ не є благодійною організацією. МВФ хоче повернути свої кошти. Для цього їй потрібно, аби економіка України зростала. Аби розігналась як локомотив. Коли ВВП почне зростати на 4-5-6% щорік — тоді Україна зможе легко повернути ці дешеві кредити. МВФ — на нашому боці. Ми в одному човні.

Далі. Щоб економіка почала зростати, треба аби вона була здоровою. Хворі, ракові клітини треба вирізати скальпелем, а не мазати йодом. Ринкові ціни на газ — це здорова економіка. Ви зауважили, що тепер практично не видно відкритих взимку вікон у квартирах і під'їздах? Так, ми трохи навчились не опалювати повітря своїм газом. Ми бідна країна і не можемо собі цього дозволити. Та наші ціни все-ще не зовсім ринкові, і це не стимулює промисловість та людей шукати шляхи економії енергії.

Те саме стосується ринку землі. Мораторій на цивілізований ринок землі є раковою пухлиною економіки. Вона не дає змоги розвиватись далі.

Україна брала на себе зобов'язання щодо цін на газ та ринку землі. Під меморандумом з МВФ стоять підписи перших осіб України. Тому мені соромно спостерігати за тим, що зараз відбувається.

Неможливо бути ринковиком і популістом одночасно. Неможливо сидіти одночасно на двох конях. Ви нікого не зможете обманути. На що ви сподівались, коли підписували меморандум? Дайте нам гроші сьогодні, а ми подумаємо як пропетляти?

Не треба вигадувати велосипед. Польща, Литва, Латвія, тощо, пройшли цей шлях. Вони виконували все чітко й чесно, як би це не було важко. Вони це зробили — економіка відновилась, кредити віддали. Ми йдемо шляхом цих країн. Ухилитись від того, що обов'язково треба зробити — не вийде. А час не чекає. Майте мужність.

Олег Пономар