"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Про статтю TIME.

Це дозований вкид. Але проблема в іншому. Вона в тому, що TIME читає весь світ - і кожному читачу не поясниш, де правда, а де ні.

❗️І навіть якщо статтю написав московський кореспондент і агент ФСБ, кінцеве рішення про її вихід приймає редакція видання та його засновники. Тим більше, з винесенням матеріалу на передову шпальту.

Ще одна проблема в тому, що подібних статей в останній місяць у західній пресі зʼявилося дуже багато. І я не впевнений, що за кожною з них стоїть Москва.

Це і провал нашої дипломатії, і відсутність успіху у розрекламованому владою контрнаступі, і непослідовність нашого керівництва, і вікно Овертона у спробі змусити Україну бути менш категоричною у визначенні кінцевих цілей війни, і багато ще чого…

Мої сусіди перший тиждень дуже переживали за події на Близькому Сході. А потім якось заспокоїлись і вже не згадують про той ХАМАС та Ізраїль. Їм через тиждень набридла ця тема, а скільки років і місяців продовжується наша війна! Ото ж бо…

Памʼятник тому Байдену треба ставити, що з таким завзяттям пробиває котрий місяць допомогу Україні! І зараз пробʼє, і Ф-16 у нас будуть наступного року, і гроші - але що потім? Росія, на жаль, теж не дуже слабшає і готова воювати довго.

Тому, на жаль, передбачаю, що таких «вкидів» у західній пресі буде все більше. Мета одна - хоч тушкою, хоч чучелом, але якось завершити цю війну. Бо з місяцями надавати допомогу Україні Захід буде все з більшим скрипом.

Повертаюсь до того, з чим прийшов сюди: якщо ми за 12-15 місяців, що залишились, не добʼємось перемоги у нашому розумінні, Захід поступово «заморозить» цю війну на сприятливих для себе умовах. Після чого таки прийме Україну до НАТО, бо всі інші «гарантії безпеки» - фуфло і міраж.

Такі мої думки - хочете сприймайте, хочете вважайте черговим вкидом. Але якийсь інший сценарій, при якому ми всіх перемагаємо, Росія розвалюється, всі українці повертаються з еміграції додому, люди знову обирають президентом Петра Олексійовича, а Трампа саджають у тюрму, я вважаю трошки менш реалістичним.

І головне, чого я хочу - щоб якомога більше наших хлопців та дівчат, включаючи свого брата, повернулись з війни живими, з перемогою та почали будувати нову Україну.

Таке от просте бажання.


Сьогодні українські лікарі провели надзвичайно складну операцію —дістали металевий уламок із серця військовослужбовця.

Під час бойових дій на Донеччині 24 жовтня військовий отримав мінно-вибухову травму. У його серце потрапило стороннє тіло металевої щільності розміром 7×6×5,5 мм. Військові медики-хірурги стабілізували стан пацієнта і направили його в клініку імені М.М. Амосова з метою порятунку серця.

До операції пацієнта готували три дні. Операція виявилась складною, уламок застряг у важливій структурі серця. Але завдяки професійності лікарів на усіх ланках медичної евакуації пацієнта вдалось врятувати.

Дістати металевий уламок змогли завдяки інноваційній методиці — неодимовим магнітом. Цю методика розробили спільно військові та цивільні лікарі, і вона вже врятувала життя 96 військовим.


Путін заявив, що «в рамках СВО визначається і майбутнє Палестини».

Пи*дець Палестині. Вибачте.


ВВС: На виступ Путіна, в якому він звинуватив Україну у розпалюванні антиізраїльських заворушень у Махачкалі, відреагував Білий дім.

Відповідаючи на відповідне запитання, Джон Кірбі саркастично відповів: "Хіба це не мило?"

"Класична російська риторика: коли у вашій країні щось йде погано, ви звинувачуєте когось іншого", - заявив він на брифінгу в Білому домі.

«Це просто ненависть, фанатизм та залякування у чистому вигляді», — сказав Кірбі.

Ох вже ці жидобандерівці з ЦРУ!


Том Купер.

Кліщіївка та Андріївка. Бої точаться вздовж двох живоплотів — там, де українці кілька днів тому просувалися до Відрадівки. А росіяни тим часом намагаються перешкодити просуванню ЗСУ контратаками як з півночі, так і з півдня. Артилерія ЗСУ веде активні бойові дії, і це дуже не подобається росіянам.

Курдюмівка. 28-та механізована бригада, здається, почала великий наступ із двох напрямків: один — на Зеленопілля з півночі, інший — на Курдюмівку із заходу. Бої тривають, і результат наразі невідомий (утім, я оцінюю 28-ту ОМбр як «досить досвідчену», щоб не намагатися проводити подібні операції без достатніх на те підстав).

Авдіївка. Після того як 25 і 26 жовтня, всупереч усякій військовій логіці, були спалені ресурси, схоже, що в останні три-чотири дні росіяни змінили тактику. Замість одночасних атак з півночі і з півдня вони перейшли до чергування цих атак: в один день вони атакують з півночі, в інший — з півдня.

Що зіпсувало їхні плани, так це українська контратака, яка вибила росіян із двох великих польових укріплень на північ від Спартака: мало того що їм довелося перекинути частину своїх виснажених резервів для стабілізації лінії фронту в цьому селі, то тепер вони ще й не впевнені щодо інших можливих планів української сторони в цьому районі.

Я не думаю, що ЗСУ захочуть просуватися надто сильно далі на південь, але це не менш важливо, тому що це, безумовно, означає, що росіяни тим часом набагато швидше засвоюють уроки: цього разу їм знадобилося лише щось приблизно 7−10 днів, аби зрозуміти, що їхній тотальний удар по Авдіївці не спрацює, і вони повинні повернутися до старого, покрокового підходу, який виявився успішним у Бахмуті.

До речі, як уже згадувалося в моєму останньому оновленні, ЗСУ передислокували свою 47-му механізовану бригаду в цей район ще раніше: водночас там перебуває і 1-ша танкова бригада. Таким чином, ситуація залишається «неприємною», але стабільною.

Дніпро. Як повідомлялося раніше, українська морська піхота пробила собі дорогу між Поймою і Піщанівкою в Херсонській області. Після цього вона також переправилася через річку Кринку, розташовану на північ від неї, і зайняла центральну частину однойменного селища. Таким чином, на Дніпрі з’явився третій плацдарм ЗСУ (на додаток до плацдармів у Поймі та Підстепному) завглибшки і завширшки приблизно 3×8 км.

Тепер питання полягає в тому, куди українці можуть відтіснити росіян, перш ніж будувати понтонний міст і перекидати у великих кількостях важке озброєння?

Навряд чи навіть росіяни здогадуються про відповідь на це запитання, а днями ЗСУ ще більше посилили дилему, атакувавши в районі Олешок: а точніше, на північний схід від Олешок.


ВВС: Білий дім відкидає спробу республіканців розділити військову допомогу Ізраїлю та Україні.

Адміністрація президента США відкинула спробу республіканської більшості в Палаті представників розділити військову допомогу Ізраїлю та Україні та терміново виділити гроші Ізраїлю, але при цьому за рахунок скорочення інших витрат.

«Політизація питань нашої національної безпеки не пройде,— заявила прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр. — Вимога компенсацій за забезпечення ключових національних інтересів, таких як підтримка Ізраїлю та захист України від звірств російського імперіалізму, була би відходом від нормального двопартійного процесу і спустошливими наслідками для нашої безпеки та наших союзів на багато років вперед".

Республіканці в Палаті представників Конгресу США в понеділок внесли пропозицію виділити Ізраїлю 14,3 мільярда доларів, скоротивши для цього фінансування федеральної податкової служби. Перед цим новий спікер Палати представників, трампіст Майк Джонсон сказав, що хотів би спочатку виділити термінову допомогу Ізраїлю, а Україну обговорювати окремо.

❗️Нагадаю, раніше Байден запросив Конгрес про виділення одразу 106 млрд доларів, з яких більше половини пішло б Україні, а інше — Ізраїлю, Тайваню і на охорону кордону з Мексикою. Боротьба Байдена з трампістами продовжується. Тримаємо за тебе кулаки, залізний Джо!