"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Spiegel запитує, чому в країні працює лише кожен п'ятий український біженець - або 19% від працездатних українців - а решта сидить на соцдопомозі.

Для порівняння – у Польщі працюють 66% українців, а у Нідерландах – 70%.

Чиновник із Тюрингії від правлячої СДПН Маттіас Ендріке називає "абсолютно неправильним рішенням" надати українцям так званий бюргергельд - тоді як інші біженці отримують допомогу на 92 євро нижчі.

Враховуючи, що окрім грошей українцям оплачується окреме житло, для багатьох "диван зручніший за курс німецької мови", вважає чиновник.

Ще один клерк із землі Баден-Вюртемберг, представник опозиційної ХСС Йоахим Вальтер, теж каже, що високі виплати не мотивують українців працювати. Ці виплати можуть потягнути у німецькому бюджеті на 5,5-6 мільярдів євро наступного року.

❗️Проте є й ті, хто не погоджується, що українців треба позбавляти бюргергельда. Експерт з питань міграції Герберт Брюкер заявив, що українці працевлаштовуються гірше через те, що серед біженців превалюють жінки та діти. Крім того, багато з них мають високі кваліфікації, але через мовний бар'єр не можуть їх підтвердити. Зрештою, у багатьох ще не закінчились мовні курси. І з цими аргументами згодні багато хто в правлячій коаліції та за її межами


У Москві пройшов автопробіг із макетами ракет та написами «На Вашингтон». Вони проїхали повз посольство США.

Як і раніше, у голові пересічного росіянина мирно співіснують два найзавітніших бажання: знищити Америку та отримати грін-кард.


Командувач Повітряних сил Микола Олещук дав зрозуміти, що сьогоднішній удар по керченському заводу "Затока" завдавав французьких ракет SCALP.

«Молодці, немов SCALPелем пройшлися!» - звернувся він до пілотів тактичної авіації ЗСУ.

При цьому Олещук допустив, що в сухому доці заводу під час удару стояв один із найсучасніших кораблів ЧФ РФ - носій крилатих ракет "Калібр".


WP: у Республіканській партії США загострюються протиріччя з питань зовнішньої політики та безпеки: у партії незадоволені діями сенатора Томмі Табервілля, який блокує призначення більш ніж 300 високопоставлених військових.

Паралельно сенатори сперечаються через надання допомоги Україні. Лідер республіканців Мітч Макконнелл приєднався до партійних «яструбів» і закликає якнайшвидше схвалити виділення Києву додаткового фінансування. Проте, трампісти виступають категорично проти.

Завтра з цими трампістами повинна зустрітись посол США в Україні. Є надія, що терези дуже повільно, але схиляються на сторону Києва. Головний ризик у тому, щоб сам Київ якоюсь необережною дією не зруйнував цю тендітну конструкцію.


Independent: ЗСУ планують здійснити масштабну зимову атаку безпілотників на різні регіони Росії, пообіцяв начальник Головного управління бойових ударних систем Генштабу ЗСУ Сергій Баранов. За його словами, атаки українськи дронів "завдадуть чимало проблем" РФ в найближчі кілька місяців.

Супер! Тільки скажіть мені - росіяни теж такі оголошення у пресі роблять? Яка ціль подібних камінг-аутів?