"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

The Guardian: Колишній генсек НАТО Расмуссен закликав, щоб Україна приєдналася до альянсу без територій, захоплених Росією.

"План часткового членства України не символізуватиме заморожування конфлікту, а натомість означатиме рішучість попередити Росію про те, що вона не може завадити Україні приєднатися до західного оборонного альянсу", - цитує Расмуссена газета.

На його думку, натовський захист підконтрольної Україні території "звільнить українські сили для лінії фронту". А також по суті буде запроваджено безпольотну зону для Росії, "щоб вона не могла літати над територією України або посилати ракети в українські міста".

Расмуссен нагадав прецедент Західної Німеччини, яка приєдналася до альянсу 1955 року без НДР. Він вважає, що це питання не можна знову відкладати і вже наступного року на найближчому саміті НАТО запросити Україну вступити.

Нагадаю, вчора Данилов відкинув варіант приєднання до Альянсу без частки територій, заявивши, що «Зеленський на це не піде», але на Заході такий варіант все частіше розглядають, як єдиний реальний вихід з ситуації, що склалась на полі бою.

Можете знов накинутись на мене за те, що передаю настрої, які починають домінувати серед наших основних партнерів - я вже до цього звик.


ОФІЦІЙНО: Наші прикордонники підняли синьо-жовтий прапор в селі Тополі на Харківщині, який знаходився в сірій зоні.

15 мобільний прикордонний загін "Сталевий кордон"


Bild: Німеччина подвоїть військову допомогу Україні наступного року Натомість чотирьох мільярдів євро тепер буде вісім мільярдів євро.

За інформацією BILD, отриманої від Міністерства оборони, цього тижня було досягнуто згоди. Наступного тижня бюджетний комітет офіційно схвалить збільшення.

Внаслідок змін у 2024 році Німеччина навіть досягне 2,1% ВВП на оборону, як це вимагає НАТО. Крім того, Міноборона має ще 2 млрд євро, які можна витратити як так звані кошти на виконання довгострокових оборонних контрактів.

Водночас, дипломат ЄС Борель заявив, що США, швидше за все, скоротиться, потрібно бути готовими підтримати Україну

За словами Борреля, перспектива перемоги над Росією не є негайною. Враховуючи, що європейці мають у своєму розпорядженні засоби для надання підтримки, вони повинні бути готові до того, що перепетії в США можуть позначитися на рівні допомоги.

Нагадаю, що США досі не затвердили бюджету на 2024 р.


Washington Post: полковник ЗСУ Роман Червінський координував підриви «Північних потоків»

Підрив трьох ниток газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2» у вересні 2022 року координував колишній командир однієї з частин Сил спеціальних операцій ЗСУ полковник Роман Червінський, пише Washington Post із посиланням на українських та європейських чиновників.

 За даними WP, 48-річний полковник керував логістикою та підтримкою групи із шести осіб, яка під чужим ім'ям орендувала яхту та за допомогою глибоководного водолазного обладнання встановила вибухові пристрої на газопроводах.

 26 вересня 2022 року три вибухи призвели до масштабних витоків на газопроводах «Північний потік» та «Північний потік-2», що йдуть з Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Внаслідок диверсії з настанням зими з чотирьох газопроводів неушкодженим залишився лише один.

 За словами людей, знайомих із його роллю, Червінський діяв не один і не керував плануванням операції. Офіцер отримував накази від вищих українських чиновників, які зрештою підкорялися головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, цитує WP людей, знайомих з тим, як проводилася операція, і говорили про неї на умовах анонімності.

 Червінський заперечує свою причетність до диверсій газопроводами. "Усі домисли про мою причетність до атаки на "Північні потоки" поширюються російською пропагандою, не маючи під собою жодних підстав", - йдеться в письмовій заяві Червінського, направленій його адвокатом до газет Washington Post і Der Spiegel, які провели спільне розслідування його ролі.

 Роль Червінського у підриві «Північних потоків» суперечить публічним заявам президента Зеленського про непричетність України до підривів газопроводів та ілюструє складну динаміку та внутрішнє суперництво київського уряду воєнного часу, в якому розвідка та військовий істеблішмент часто перебувають у суперечності з політичним керівництвом.

 Україна та Польща звинуватили у підриві газопроводів Росію, Москва відкинула звинувачення та заявила, що диверсію влаштувала Британія, Лондон заявив про свою непричетність. Офіційне розслідування ведуть Німеччина, Данія та Швеція.

❗️Як би там не було, Червінський веде себе у цьому контексті, як професіонал. Яким залишається і за ґратами.