"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

EU Reporter: Ілон Маск виступить у Москві на конференції AI Journey 2023, яка відбудеться наприкінці листопада.

У публікації не уточнюється, приїде Маск особисто або братиме участь у відеозв'язку. Видання припускає, що виступ бізнесмена може бути пов'язаний із анонсом нейромережі Grok, яку планується інтегрувати в соцмережу X.

Дніще. Для повного комплекту тільки проффесора Ківи з Трампом там не вистачає.


The Telegraph: "Захід надав Києву достатньо військової техніки для самооборони, але не для перемоги у війні"

На думку видання, це єдина причина, чому український наступ міг провалитися цього року:

«Але якби замість того, щоб міркувати про поступки перед Москвою, західні лідери зосередилися б на збільшенні потоку сучасної зброї в Україну, українці могли б завдати нищівної поразки Росії, тим самим звівши нанівець необхідність мирної угоди», — пише The Telegraph.


ВВС: Єврокомісія підготувала 12 пакет санкцій проти Росії. До нього увійде заборона на імпорт алмазів

Брюссель 14 листопада представить пропозиції щодо нового пакету санкцій щодо Росії через війну в Україні, включаючи заборону на експорт алмазів із Росії.

«Цей дванадцятий пакет буде включати нові списки [особистих санкцій], нові заборони на імпорт, у тому числі алмазів, дії зі зміцнення стелі цін на нафту, щоб обмежувати доходи Росії», — заявив Боррель.

Заборона на імпорт російських алмазів буде включена до нового пакету санкцій вперше. Цей крок обговорювався вже багато місяців, проте весь цей час різко проти запровадження заборони на імпорт російських алмазів виступала Бельгія — їхній провідний імпортер.

Тепер вона змінила позицію, після того, як «Велика сімка» розробила механізм відстеження походження алмазів (до цього в Бельгії наполягали, що у разі введення санкцій алмази з Росії просто надходитимуть на інші ринки).

Обговорення нового пакету санкцій відбувається на тлі спроб ЄС розробити довгостроковий план фінансування постачання зброї Україні, зазначає AFP. У липні Боррель запропонував створити фонд військового сприяння Україні на 2024–2027 роки обсягом €20 млрд. Але ця ініціатива не отримала підтримки, оскільки ключові країни, як Німеччина, відмовилися її фінансувати. Водночас Берлін заявив, що самотужки подвоїть допомогу Києву з 4 до 8 млрд дол.


Міноборони підписало договір на рекрутинг до ЗСУ із платформою з працевлаштування Lobby X.

Проєкт має дозволити цивільним обрати підрозділ і посаду, де їхній досвід буде найбільш корисним. Міністерство також планує підписати угоди з іншими рекрутинговими компаніями.


Reuters: Кремль висловив стурбованість через публікацію у Washington Post повідомлення про причетність українських військових до атак на газопровід Nord Stream.


Британія передала Україні зимовий пакет військової допомоги:

▪️82 тисячі касок;

▪️25 тисяч комплектів зимового одягу;

▪️десять тисяч комплектів бронежилетів;

▪️70 тисяч сухпайків.

А ще я вітаю всіх з призначенням Девіда Кемерона на посаду міністра закордонних справ цієї країни. Кращої кандидатури для українців годі й бажати. Сподіваюсь, для британців також.


Андрій Єрмак (у фейсбуці агент "Козир") зустрівся з Ентоні Блінкеном.

Він поінформував держсекретаря про ситуацію на фронті і заявив, що американська зброя довела свою ефективність на полі бою. Також розказав про пріоритетні потреби ЗСУ.

У зустрічі взяла участь Вікторія Нуланд. Десь у куточку сиділи також Юлія Свириденко та посол (не люблю фемінітиви) України в США Оксана Маркарова.

❗️Ви мою позицію знаєте: за кордоном я бажаю будь-якій українській делегації успіху - попри те, що вважаю Єрмака негідником, який узурпував владу в Україні, підпорядкував собі основні відомства та здійснює негативний вплив на процес управляння країною. Проте, американська сторона працює з тими людьми, яких для цього пропонує президент.

А Зеленський, у порушення Конституції, наділив главу свого офіса повноваженнями, якими не володіє навіть віце-президент США. Проте, з цим розберемось окремо і потім. Про візит української делегації інформуватиму й надалі.


У війни свої правила...

Politico: Французькі інструктори на навчаннях розкидають трупи тварин в окопах, щоб українські військові звикли до запаху смерті. Також тренувальні сценарії на військовому полігоні в сільській місцевості Франції включають раптові нічні атаки, використання дронів для імітації загроз з повітря, а також штурм окопів і боротьбу в міських умовах.

"Коли вони прибудуть на фронт, обов'язково відбудеться шок, і моя роль - обмежити цей шок", - сказав один із інструкторів, капітан Ксав'єр.

Зазначається, що курс було змінено після критики українських військових і включає адаптацію до умов війни без повітряної переваги, оскільки українці не мають такого роду переваги.


Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Чарльзом Брауном.

«Докладно розповів про обстановку на фронті. Авдіївський, Куп'янський та Мар'їнський напрямки залишаються найгарячішими. Ситуація складна, контрольована», – повідомив Залужний.

За словами головкому, він із генералом Брауном також обговорили плани на зимовий період та окремо зупинилися на невідкладних потребах українського війська.

❗️«Передусім, йдеться про снаряди, засоби протиповітряної оборони та БПЛА», – пояснив Залужний.