"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

The New York Times: Майже 40% із 5,8 млн українських біженців, які проживають у Європі, хоча б раз поверталися на батьківщину.

Основним мотивом повернення батьківщину є родичі. Але мало хто очікував, що ще однією головною причиною стане відвідування лікарів. Багато біженців кажуть, що їхні поїздки додому спричинені розчаруванням у європейській системі охорони здоров'я.

Наприклад, 31-річна медіапродюсер Майя Хабрук жила в Лондоні, коли у неї почався сильний біль у роті. За її словами, вона два тижні чекала на прийом у британського лікаря, який виписав їй легке знеболювальне. У її рідному місті Дніпрі лікар визначив, що причиною болю є інфікований зуб мудрості і негайно видалив його:

«На поїздку до Дніпра, відвідування лікаря та повернення до Лондона у мене пішло п'ять днів – проти двох тижнів у Великій Британії».

Хірург-ортопед із Києва Андрій Буглак сказав, що він звик слухати «одні й ті самі історії від Скандинавії до Іспанії». Як інші причини звернення за медичною допомогою на батьківщину біженці називають мовний бар'єр і ціну.


Про Дубинського та владу.

Почну з того випадку, коли влітку 2020 року Деркач разом з Дубинським опублікували передані їм Москвою плівки з розмовами Порошенка з Байденом і Порошенка з Путіним.

Тоді влада Зеленського не тільки не висувала ніяких претензій до цієї парочки, а навпаки - ОПУ та зелені депутати вирішили створити слідчу комісію у ВР з прицілом на дискредитацію Порошенка.

І тільки після того, як у вересні 2020 року США ввели санкції проти Деркача за втручання у вибори, а Дубинський почав відробляти гроші Коломойського (в американському бізнесі якому у порушення всіх місцевих законів допомагав Трамп), на Банковій відчули, що ось-ось прилетить від американців, і різко загальмували всі справи проти лідера ЄС.

А коли на початку 2021 року було введено санкції США проти Дубинського та Коломойського, зелені настільки злякались, що виключили першого з фракції "Слуга народу" та почали демонстративно робити вигляд, що дистанціюються від другого.

У серпні того ж року вони запровадили санкції проти Деркача, а вся його робота проти Байдена була представлена як робота на російські спецслужби.

Тобто, до втручання Вашингтону, Деркач з Дубинським були пай-хлопчиками, бо наїжджали на Порошенка, але як тільки на зелену владу нагримали з Вашингтону, її позиція змінилась на 180 градусів.

Потім Зеленському таки прилетіло конкретно від директора ЦРУ, який у 2022 року побував у Києві і розставив усі точки на "і" в цій справі. Тільки після цього ДБР і СБУ заворушились - були взяті під варту Коломойський, а тепер і Дубинський.

До чого це я? До того, що особливої заслуги наших спецслужб у викритті цих кремлівських агентів немає - все робилось по указці з Вашингтону. Я жодним чином не принижую роботу цих спецслужб у боротьбі з російським агресором, але те, що у нас в країні існує вибіркове політичне правосуддя - факт.

Тому, наприклад, вважаю неприпустимим продовження карної справи проти розвідника Червинського. Цим процесом влада свідомо знищує поняття "бойового імунитету", який законодавчо закріплений в Україні з початком війни. Також вважаю неприпустимим знаходження на волі лейтенанта Баканова, який допустив розвал ввіреної йому структури і знаходження в ній цілої плеяди агентів с/с Росії.

Зараз у Вашингтоні вирішується доля України - надавати нам нову технологічну зброю та необхідні кошти чи ні. І повірте, ці питання вирішувалось набагато конструктивніше, якби не такі випадки, які є чудовим козирем в руках наших ворогів.


Палата представників США схвалила проєкт про двоетапне тимчасове фінансування уряду для уникнення шатдауну без виділення коштів Україні та Ізраїлю.

▪️Але є досить непогана новина від CNN:

Комбінований пакет національної безпеки, який включає допомогу Ізраїлю, Україні, Тайваню та зміцнення американського кордону, буде розглядатися Палатою представників після Дня подяки (цього року припадає на 23 листопада), — лідер більшості в Сенаті демократ Чак Шумер.

❗️Тобто, є надія, що до Нового року приймуть якесь рішення. Впевнений, що то буде не повна сума, яку запропонував Байден, але вже як буде.


Єрмак зустрічається з конгресменами.

В основному, прийшли республіканці, бо демократи і так підтримують Україну.

Хотів би, щоб на цій зустрічі від нас був хтось більш вагомий - як по досвіду так і по рангу - але хто на цей час є регентом України, той і зустрічається.

Результати бачитимуть всі, і я не бажаю Єрмаку неуспіху - доля країни важливіша.


Сі Цзіньпінь прибув у Сан-Франциско - 15 листопада він зустрічається з Байденом.

Сі прибуде з візитом до США вперше з 2017 року, і це, на думку багатьох оглядачів, має кроком від прірви у відносинах США та Китаю. Окрім цього, перемовини лідерів двох держав матимуть вплив на хід війни в Україні. Ось одна з думок з цього приводу:

"Перший наслідок для України – щоб Китай не переходив у ситуацію повної лояльності до будь-яких кроків Росії. Також Китай має вплинути на КНДР та інших союзників, аби вони не надавали РФ озброєння та боєприпаси. Другий – Китай має відмовитись від критичних для Росії поставок чипів та товарів подвійного призначення РФ для ракет, авіації та дронів. Якщо це буде в кейсі, і Китай висловить свою згоду про це говорити і якимось чином вплинути на своїх сателітів щодо поставок боєприпасів, це вже буде для нас великою перемогою"


 Ізраїльські військові зносять пам'ятник Ясіру Арафату у Тулькармі.

▪️Хто не знає, коротко розповім, хто такий Арафат:

 Дослідники Гідеон Ремез та Ізабелла Гінор стверджують, що документи, які зберігаються в так званому архіві Митрохіна (Митрохін - перебіжчик, співробітник КДБ) Кембриджського університету, свідчать, що Ясір Арафат та Махмуд Аббас працювали на КДБ.

Справжність документів підтвердив університетський Churchill Archives Centre.

Так, Ясіра Арафата було перетворено з рядового єгипетського марксиста на лідера «палестинського народу», який не існував до того часу. Спочатку його навчали на спецкурсах КДБ у Балашихі, потім створили йому нову біографію, за якою він був уже не з Каїра, а з Єрусалима. І до 1967 року, остаточно сформувавши Арафату ідеологію, добились його призначення головою ОВП.

А Махмуд Аббас з 1983 року числився радянським агентом під кодовим прізвиськом «Кротов».

Ось така вона - Організація визволення Палестини - напівтерористична організація, створена Кремлем.