"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Відбулась публічна частина зустрічі Джо Байдена з Сі.

У ході неї Байден заявив, що США та Китай повинні переконатися, що суперництво не призведе до конфлікту.

Сі Цзіньпін у відповідь заявив Байдену, що вважає двосторонні відносини США та КНР "найважливішими" у всьому світі. За його словами, можливий конфлікт Китаю і США спричинив би "нестерпні наслідки" для обох сторін, а світ досить великий для процвітання обох країн.

КНР і США не мають права повертатися одна до одної спиною, конкуренція не має стати превалюючим трендом, заявив Сі Цзіньпін.

❗️Це те, що говорилось на публіку. Бачу, що атмосфера не напружена, а навіть доброзичлива - це гарний сигнал. Поки нікому не вірте, хто писатиме про результати цих перемовин. Їх змістовна частина наразі проходить за закритими дверима, і основні питання будуть вирішуватись там. Щось більш предметно зможу розповісти після аналізу виступів спікерів та місцевої преси.


Командувач ССО генерал-майор Віктор Хоренко сьогодні здав посаду та передав її наступнику.

Він звернувся до особового складу:

«Бойові побратими та посестри Сил спеціальних операцій!

Звертаюся до вас з вдячністю за спільну службу, яка не обмежувалася кабінетами, а саме - польову і окопну службу, якою рухала лише любов до України!

Я ціную кожного і те, що в цей історичний надскладний для України час ви всі стояли в цій боротьбі поруч зі мною! Для мене важливим є кожен Воїн, цінним кожне життя. Керували мною лише ненависть до ворога та бажання відвоювати загарбане окупантом. Наша сила в єдності. І я бажаю кожному, щоб вам вистачило мудрості на прийняття складних рішень.

Ми не жертви. Ми хижаки.

Дякую, що мав честь бути вашим командувачем. Рішення не підлягають обговоренням і я виконую наказ та продовжую вірити в кожного з вас. Боротьба продовжується.

Слава Україні! Іду на Ви!»

Честь, пане офіцер!


Байден: Я ціную розмову, яку я мав сьогодні з президентом Сі, тому що я вважаю найважливішим, щоб ми чітко розуміли один одного, лідер до лідера. Є критичні глобальні виклики, які вимагають нашого спільного лідерства. І сьогодні ми досягли реального прогресу.

❗️Є перша інформація про досить оптимістичний прогрес у військовій та безпековій сферах. Вашингтон пішов на деякі поступки і послабив економічні санкції стосовно низки китайських підприємств, а також пообіцяв зменшити свою присутність біля Формози в обмін на обіцянку Пекіна не здійснювати військових кроків стосовно Тайбея.

Поновлені перервані раніше звʼязки між військовими.

Пишуть, що з українського питання Сі пообіцяв вплинути на Ина з метою перекриття постачання боєприпасів Москві, а також відмовитись від критичних для Росії поставок китайських чипів та товарів подвійного призначення.

Головне, йде поступово-стримане зближення Вашингтона та Пекіна, чого дуже боялась Москва. Деталі згодом.