"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

The Economist: Трамп - найбільша загроза 2024 року.

Чому? Для нас тому, що зараз він дбає не про національні інтереси США, а хоче одного - уникнути тюрми, сподобатися американському виборцю і виграти вибори.

Наразі підтримка України з боку пересічних американців падає приблизно на 1-2% на місяць. Власне, на це орієнтується Трамп.

Бо у передвиборчих дискусіях головне питання займатиме внутрішня політика, і питання України, яка для Бена Сміта з Арізони далеко за океаном, буде ставитись не в сенсі політики, а в сенсі фінансових витрат.

Але чи реально Трамп буде змінювати політику США, яка зараз направлена на підтримку України? Очевидно, що буде. Ми вже бачимо зміни в настроях Конгресу, в тому, як частина республіканців ставить питання про те, що підтримка Україні зачекає. Мовляв, будуть гроші – допоможемо, а не буде – вибачайте.

Так що так, Трамп - головна загроза 2024. Не тільки для України, але й збалансованого світоустрою у цілому.


The Telegraph: російські війська посилюють атаки на Авдіївку, зокрема на великий хімічний завод у цьому місті.

Захоплення цього заводу може ускладнити постачання міста. Однак, на думку британської розвідки, промисловий комплекс дає Україні перевагу в обороні, оскільки забудовані райони найважче захопити.

Штурм цього об'єкта російськими військами може призвести до значних втрат в особовому складі, що додасться до тих, які вони вже зазнали в ході боїв за Авдіївку.

Загальні втрати російської сторони з початку повномасштабного вторгнення оцінюються у 300-350 тис осіб, української - у 50-70 тис.


Наступна зустріч у форматі Рамштайн пройде в онлайн-форматі 22 листопада. Основні питання - засоби ППО, авіація.


Не всі конгресмени від Республіканської партії «трампонуті».

В інтервʼю VA республіканець Дон Бейкон, колишній бригадний генерал ВПС США пояснює, з чим пов'язана затримка допомоги Україні і як далі вирішуватиметься питання.

«Багато республіканців вважають, що демократи не хочуть займатися безпекою кордонів (мова про незаконне проникнення мігрантів з Мексики). Вони вважають, що якщо республіканці зараз погодять допомогу Україні, демократи відмовляться узгоджувати посилення кордонів. Тому новий спікер Джонсон хоче узгоджувати ці питання у тандемі.

Лише 5% американського оборонного бюджету послабили одну з наших найбільших загроз завдяки українцям. Ми в цілому вже знаємо, що робити з законопроектом по Україні. Йдеться швидше про узгодження деталей щодо посилення кордонів, і як тільки ми погодимо ці питання, я думаю, вже наступного місяця зможемо проголосувати», - Бейкон.

Дай Боже, якщо так….


Окупанти жаліються, що наша ДРГ на Запорізькому напрямку перетнула лінію фронту, підійшла до місця розташування російського підрозділу, зняла вартових і спустилася до підвалу, де у цей час відпочивав особовий склад росіян. Загарбників розстріляли та закидали гранатами.


Журналісти ВВС надіслали запити владі Румунії, Молдови, Угорщини, Словаччини та Польщі та дізнались, що з лютого 2022 року до 31 серпня 2023 року кордони з цими країнами нелегально перетнули 19740 чоловіків з України.

На українській стороні за цей час при спробі нелегально перейти кордон було спіймано 21113 осіб. Більшість із них— 14313 осіб— намагалися просто перейти кордон або перепливти прикордонні річки, решта 6800 мали намір виїхати за підробленими документами.

Представник президента України в парламенті Вениславський на питання про уклоністів запевнив ВВС, що уникнути армії намагаються всього 1-5% тих, хто підлягає призову, і на боєздатність армії це не надто впливає.


New York Times: Щодня близько сотні українців тікають з окупованих територій від російських репресій.

Як розповіла журналістам соціальна працівниця Евеліна, російські солдати наказали їй отримати паспорт РФ. В іншому разі, сказали вони, розмова буде "по-іншому". Жінка не стала чекати на нову розмову, а натомість поїхала зі своєю донькою-підлітком на контрольовану Україною територію.

У матеріалі сказано, що Евеліна вибрала незвичайний, але дедалі популярніший серед українців маршрут. Так, вона поїхала в Росію і попрямувала на північ і захід, а потім назад в Україну через неофіційний прикордонний перехід біля міста Суми на півночі країни.

За словами Евеліни, на окупованих територіях склалася така ситуація, що багатьом українцям "страшно виглянути у вікно".

Видання пише, що російські окупанти селяться в покинутих будинках. Рівень злочинності на контрольованих РФ територіях зростає. Також бізнесмени з Росії змушують місцевих власників бізнесу продавати магазини та ферми, а мігранти з Центральної Азії починають торгувати на ринках.

Українці, які тікають з окупації, наймають водіїв або користуються громадським транспортом у Росії, щоб дістатися до кордону. Звідти вони потрапляють в Україну.

За словами прикордонників, які працюють у цьому районі, армії використовують перехід для обміну тілами і полоненими. Там укладено неформальне перемир'я, якого дотримуються. Мирні жителі дізналися про це місце, а ті, у кого є український паспорт, скористалися неофіційним припиненням вогню, щоб уникнути окупації.