"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Харків. Експрес-опитування, чи потрібно воювати до виходу на межі 1991 року.

Показали відповіді двох хлопців. Обидва сказали, що виходити на кордони треба, але воювати за це виявився готовий лише один із них.


Стали відомі основні положення концепції міністра оборони Умерова щодо скасування призову на термінову службу після війни. Його замінять курсом короткої підготовки.

Як заявив секретар Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, армію хочуть зробити повністю контрактною, без призовників.

І при цьому підготувати великий мобілізаційний ресурс з огляду на загрозу нового вторгнення РФ.

Але замість року служби за призивом люди будуть проходити коротку підготовку з постійною перепідготовкою надалі.


А ось більш оптимістичний погляд на дії ЗСУ на лівобережній Херсонщині від The Financial Times:

У ході контрнаступу проти Росії українські війська досягли значних територіальних успіхів, створивши кілька укріплених позицій на лівому березі Дніпра на зайнятій Росією території.

Ця подія стала помітним кроком уперед у військових зусиллях України, які зайшли в глухий кут.

Українські військові підтвердили ці успіхи, наголосивши, що у них беруть участь українські морські піхотинці та інші підрозділи оборони.

Руйнування Каховської греблі у червні, можливо, сприяло просуванню вперед за рахунок осушення території в районі Антонівського мосту. Українські війська проводять успішні розвідки та атаки на російські шляхи постачання та техніку з метою відтіснення російських військ далі від берега річки.

Західні військові аналітики вважають, що українські війська, швидше за все, поступово розширюватимуть плацдарм, прагнучи розтягнути російські сили вздовж лінії фронту.

Очікується, що така стратегія змусить російське командування перенаправити сили з інших ділянок фронту.

За наявними даними, українські війська зазнали певних втрат в особовому складі, важкій техніці та озброєнні. Однак обидві сторони заявляють про значні втрати одна одної, і ці твердження не можуть бути перевірені незалежними експертами.


В Ізраїлі заявили, що досягли в Газі поставлених цілей. Унаслідок наземної операції знищено тисячі терористів, включно з високопоставленими членами керівництва ХАМАС - The Times of Israel.

▪️Міноборони США вже бере участь у навчанні українських пілотів керувати літаками F-16. США також планують забезпечити Україну запасними частинами для цих літаків, йдеться в повідомленні Пентагону.

▪️У російському полоні перебувають щонайменше 4337 українців.Такий результат підрахунків спеціальної комісії при міністерстві реінтеграції, яку створили у листопаді минулого року. За даними комісії, із українських полонених 3574 осіб - це військові, і ще 763 - цивільні.

▪️Литва передала українській армії генератори, польові ліжка та сухпайки.

▪️Уряд Нідерландів зарезервував 2 мільярди євро на військову допомогу Україні в наступному році. Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті міністерства оборони країни.

▪️Українські військові відтісняють окупантів на 3-8 кілометрів від берегової лінії. В ОК "Південь" повідомили, що ЗСУ просуваються на лівому березі Херсонської області. За словами Наталії Гуменюк, з настанням періоду дощової погоди відчутно зменшилася кількість обстрілів.

▪️Не маючи власного флоту, Україна суттєво потріпала ворожий. Від початку вторгнення РФ 24 лютого 2022 року було знищено 15 російських військових кораблів, ще 12 суден зазнали ушкоджень - ВМС України.

▪️ Зеленський провів чергове засідання Ставки. Учасники, серед іншого, обговорили, що робити з повітряною тривогою під час польоту російських МІГів. Президент доручив військовим “запропонувати рішення, щоб вильоти носіїв “Кинджалів” не паралізували країну на години”.

▪️Україна не отримає військової допомоги від США як мінімум до середини грудня — Bloomberg. Моя думка: питання вирішиться позитивно десь напередодні Різдва.

▪️Офіційно: Сербія має намір брати участь у повоєнному відновленні України.


Ціна російської нафти впала нижче $60 після санкцій проти російського «тіньового флоту», — Reuters

За даними трейдерів, вперше з середини липня вартість сорту Urals при відвантаженні з портів Приморськ і Усть-Луга на Балтійському морі опустилася нижче за відмітку $60 за барель.

Наприкінці вересня Urals – основна експортна марка росії – продавалася по $85, а її дисконт до Brent складав лише близько $10 проти $30–40 минулої зими. Через місяць партії Urals коштували вже $80 за барель, і з того часу ціни впали на 25%. А знижка до Brent знову досягла майже $20.

Нафта дешевшає на світовому ринку, однак додатковою причиною здешевлення російських барелів є нові американські санкції.


The Guardian: 20 метрове фото згорілих машин цивільних українців, які намагалися виїхати з Ірпеня, встановили на Манхеттені, Нью Йорк.

Знімок розмістили, аби нагадати місцевим, що війна триває.


 Yle: фінські прикордонники застосували газ проти групи людей на кордоні з Росією:

«Була група росіян та мігрантів з інших країн, яка не підкорялася наказам і словам прикордонника. Щоб взяти ситуацію під контроль, довелося застосувати максимально м'який засіб, яким стало розпорошення газу» - заявив заступник голови прикордонної служби Фінляндії Самулі Муртонен.

❗️Фіни ще не забули досвід своїх дідів, що до тих, хто приходить з росії, треба застосовувати одразу максимально жорсткий засіб? Всі інші для них - це як дозвіл для подальшого бикування.

Також нагадаю старе фінське прислівʼя: єдине гарне, що зʼявляється зі сходу - то Сонце.


6−7 грудня у Вашингтоні відбудеться дводенна конференція з питань оборонно-промислової сфери між Україною та США. Будуть присутні представники американської та української промисловості та уряду.

За словами представника Білого дому, конференція входить у рамки зусиль уряду США, спрямованих на значне збільшення виробництва озброєнь для підтримки України.