"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

У США випробували нову далекобійну ракету Precision Strike Missile, покликану замінити застарілі ATACMS.

Остаточний звіт щодо випробувань буде опубліковано в грудні, однак представники Lockheed повідомили, що ракета PSM точно вразила ціль на мінімальній для її характеристик відстані 85 кілометрів.

❗️Для України це теж позитивна інформація, бо за даними Пентагона, по мірі заміни старих ATACMS новими PSM, перші будуть більшими партіями та без тяганини передаватись ЗСУ. Строки? Це вже не від нас залежить.


Війна очима американців - що не так, і що з цим робити.

Відповідно до недавнього соц. опитування лише 26% республіканців підтримує подальше надання допомоги Україні. Незважаючи на те, що більша частина американців загалом симпатизує Україні (лише 7% позитивно ставляться до Росії), надто багато інших подій у світі, по суті, відволікає їхню увагу. У тому числі, війна у Газі та 14 мільйонів нелегальних іммігрантів, частина яких створюють серйозні проблеми всередині США.

Тим часом ситуація докорінно змінюється, коли республіканцям озвучують жахи, з якими зіткнулися українці внаслідок російської агресії. Так, дізнавшись, що з кінця лютого 2022 року було зареєстровано понад 90 000 випадків насильства (у тому числі і сексуального) над українцями, включаючи дітей, скоєних російськими солдатами, за надання допомоги українцям виступили не 26%, а 66% опитаних.

На даний момент спільно з JJ Smart та представниками діаспори працюємо над інформаційними кампаніями, які б доносили до американців весь спектр жахіття московської окупації.

Емоційна складова, відео- та фотосвідчення російських злочинів, як виявилось, більше всього діють на рандомних американців у прийнятті ними рішення щодо допомоги нашій країні.

©️Via JJ Smart, Олег Шарп, Юрій Тимчик.


У США були переконані, що Київ впаде протягом трьох днів, і були готові евакуювати 40 тис людей - крім власних громадян, усю українську політичну еліту, - журналіст Збігнєв Параф'янович у своїй книзі "Польща на війні".

Найбільш скептичним з приводу шансів України вистояти був Салліван. Параф`янович стверджує, що саме він сперечався з секретарем польського президента Якубом Кумохом, який був переконаний, що Україна встоїть.

Пізніше з тих же причин США неохоче надавали допомогу у вигляді важкого озброєння. Вашингтон погодився надати танки лише після зустрічі Байдена та Дуди, на чому наполягала Варшава.

Про те, що Україна не в змозі перемогти, на Заході були впевнені ще близько 3 тижнів з початку війни. На цю впевненість накладався і той фактор, що Зеленський не дуже вірив у повномасштабну війну і не прийняв вичерпних заходів до її підготовки.

Але Україна не тільки встояла, але й почала гнати фашистів зі своєї землі. От тільки ці суперечки "поставляти-не поставляти" зброю, зіграли нам у стратегічний мінус.


Все більше джерел стверджують, що лідери Конгресу затвердять допомогу Україні до Різдва.

Залишилось знайти останній компроміс щодо південного кордону США, який здатний задовольнити як найбільш консервативних республіканців, так і найбільш прогресивних демократів. І цей компроміс буде знайдено.


Український інженер Сергій Якимів став керівником Марсіанської пустельної дослідницької станції в американському штаті Юта.

Тут проводять геологічні та соціальні дослідження, симулюючи можливе життя астронавтів на поверхні Червоної планети.


Екскомандувач армії США в Європі Бен Годжес:

Зараз в Україні йде процес, схожий на політичний - пошуку винного у провалі контрнаступу, тому що для багатьох наступ на півдні має вигляд невдачі. Та це людська природа, коли справи йдуть не ідеально, ми починаємо шукати пояснення або виправдання. Особливо, коли ми звикли до того, що протягом певного періоду часу все йшло доволі добре.

Коли я дивлюся на карту, мені абсолютно ясно, що Крим — це те, що ми називаємо вирішальною територією. Хто контролюватиме Крим, виграє цю війну. Так що ключ до перемоги — це звільнення Криму. А це означає, що ви повинні ізолювати його і зробити неможливим перебування там російських військ.

Для цього треба зброю великої дальності, яка може вразити всі бази в Севастополі, Саках, Джанкої і подібних місцях. Всі вони мають бути в зоні досяжності. Коли ви звільните Крим, всі інші речі будуть розглядатися як менш важливі. Я не думаю, що росіян хвилюють Луганськ і Донецьк, за винятком того, що ці регіони з'єднують Крим з Ростовом через сухопутний коридор.

Тому я думаю, що ті зусилля, які зараз докладають ЗСУ в напрямку, Криму є дуже важливими — це саме той фокус, на якому варто зосередитися.

Чи згоден я з тим, що одне з головних завдань ЗСУ — триматися, поки F-16 не прилетять в Україну? Ні. Українські збройні сили продовжують працювати в напрямку Кримського півострова, унеможливлюючи перебування там росіян. Таким чином, форсувавши Дніпро, розширивши плацдарм, вони зможуть перекинути Хаймарси та інше озброєння, яке може дійти аж до Криму, зробивши його непридатним для використання, знищивши російську логістику та російську артилерію. Ось, що відбувається. І я вражений тим, як ЗСУ це роблять.

Інтерв'ю Залужного для The Economist, було насправді дуже важливим. Це дуже твереза, чітка, професійна оцінка того, що відбувається, і що він повинен з цим робити. Залужний чітко розклав, що потрібно, щоб вийти з цього глухого кута та уникнути сидіння в окопах до кінця війни. Адже ось таке сидіння в окопах — це те, чого хоче Росія. Вона прагне довгої, затяжної війни, де можна чекати і сподіватися, що США, Німеччина, Британія, Франція та інші країни втратять терпіння.

Адже Залужний знає, що дозволити війні перетворитися на війну, яка зайде в глухий кут, — це недобре для України. Зараз, я думаю, потенціал для появи технологій, які стануть ефективними, є кращим, ніж у мирний час. Лише задумайтеся: скільки людей ще два роки тому могли уявити, що безпілотники ВМС України, безпілотні човни, можуть знищувати кораблі російського флоту?

А зараз це вже звична річ. Я знаю, що в Україні є люди, які працюють над такими можливостями, що допоможуть відновити мобільність на полі бою. І, звичайно, те, що Залужний насправді шукає, як захистити своїх солдатів, артилерію і логістику від російських безпілотників, — це величезний позитив.

Насамкінець, я б хотів сказати, що залишається незмінним. З моменту появи пороху у китайців і до сьогодні важливо мати дійсно хорошу дисципліну, добре підготовлених жінок і чоловіків у ваших збройних силах. Тобто все впирається в якісні кадри, які здатні воювати, які здатні робити те, що потрібно, використовуючи весь цей спектр технологій.


Вчора у соборі Св. Патрика у Нью-Йорку вшанували памʼять жертв Голодомору в Україні 1932—1933 років - у храмі розгорнули величезний 30-метровий стяг України.

❗️Нагадаю, 18 листопада 2023 року влада штату Нью-Йорк видала прокламацію, в якій підтвердила визнання Голодомору геноцидом українського народу. А 25 листопада у Нью-Йорку пройде церемонія до 90-х роковин Великого голоду в Україні.


На президентських виборах в Аргентині перемогу здобув правий політик Хав'єр Мілей.

Мілей прихильник доларизації економіки та приватизації, а також противник вступу Аргентини до БРІКС.

Країна переживає економічну кризу, і Мілей пропонує радикальні заходи щодо її подолання - серед яких відмова від співпраці з такими «комуністичними» країнами, як Бразилія, Китай та Росія на користь США та Ізраїлю.

Ще він заявляв, що “якщо ми захищаємо ідеї свободи, то не можемо прийняти вторгнення РФ в Україну”. У вересні 2023-го Мілей взяв участь у заході, організованому посольством України в Аргентині. Тоді кандидат в президенти сфотографувався з українським послом, тримаючи аркуші паперу з гаслами на підтримку нашої держави.

Непогано, але цього політика за ексентрічність називають міні-Трампом. Що ж, подивимось на його практичну діяльність, але наразі його зовнішньополітичні приорітети викликають симпатію - особливо на тлі того, що більшість країн Латинської Америки, м`яко кажучи, не дуже ладять з Вашингтоном.