"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Українські міста витратили на благоустрій утричі більше, ніж на оборону. Такі дані публікує Forbes.

На благоустрій було витрачено 12,7 млрд, а на оборону - 3,7 млрд.

Єдине місто, що витратило на оборону більше, ніж на озеленення та плитку – Житомир. Ужгород на оборону не витратив жодної копійки.

В абсолютних значеннях найбільше військових витратив Дніпро.

При цьому у списку чомусь немає Києва. Хоча наприкінці жовтня Кличко заявив: цього року столиця вже передбачила та спрямовує захисникам понад 6,2 млрд грн.


Київ нині найбезпечніше місце в Україні, завдяки західній ППО – Politico

На початку війни українська столиця мала лише протиракетні системи радянської епохи – С-300 і "Бук-М1".

На сьогодні оборона Києва посилена німецькими системами Gepard та американськими Avenger, які збивають безпілотники і крилаті ракети.

На середній дистанції Україна використовує MIM-23 Hawk, NASAMS та IRIS-T. Дальню оборону - забезпечують Patriot та SAMP/T.


Нардепка від "Слуги народу" Мар’яна Безугла висунула низку звинувачень Залужному та Повітряним силам

За її словами, Головнокомандувач ЗСУ нібито недостатньо залучений в процесах мобілізації і взагалі, з нього "свідомо роблять ідола, щоб потім використати". Замість витрачання часу на переговори з волонтерами можна "перевіряти медзабезпечення чи перевірити якість курсу підготовки", каже депутатка. Безугла передивилася і "ретроспективу зустрічей" Залужного та констатувала, що у нього є час "на даму". Щодо ПС, то їх депутатка звинуватила в неефективній системі списання дронів.

❗️Зустрів інформацію про те, що в ОПУ, нібито, мала місце закрита нарада щодо того, як нейтралізувати «політичні зазіхання» Главкома, які, на думку ОПУ, «загрожують авторитету Верховного».

В принципі, мало хто з присутніх таку загрозу побачив, а публічно говорити про неї погодилась лише Безугла.

Абсолютно програшна з точки стратегії ініціатива, бо нападки такої одіозної особистості, як Безугла, популярності у Залужного не віднімають, а лише її додають.

Так що вітаю ОПУ-чи-кого-там з черговою «перемогою» - краще б вони перевірили свою депутатку на предмет психічного здоровʼя. Чи знайшли для неї розумного хлопця.


POLITICO: Глава Пентагону запевнив Україну, що США продовжать надавати допомогу Україні.

Ллойд Остін наголосив, що Вашингтон продовжить бути на боці України у її боротьбі проти російської агресії як зараз, так і у майбутньому.


VA: Поповнення в армії безпілотників: ЗСУ отримали перші 3 000 FPV-дронів від «United24»

Також українським захисникам для тестування у зоні бойових дій західні партнери передали три БПЛА далекого радіусу дії Titan Falcon, надруковані на 3D-принтері — German Aid to Ukraine.

Ці дрони можуть літати до 6 годин, дальність дії 400 км, оснащений камерою з можливістю встановлення камери з 2,5-дюймовим об'єктивом.


Militarist: У Міноборони України створили спеціальну структуру для інтеграції F-16.

Передбачається, що програма матиме два етапи розгортання: «швидкий трек», розрахований до кінця 2024-го, і масштабування.

Основними напрямками роботи стануть: розвиток інфраструктури аеродромів, всебічний їхній захист, навчання персоналу, міжнародна комунікація тощо.


Анджей Дуда заявив, що Україна є місцем, де на карту поставлено долю безпеки Польщі. Тому якщо Росія не буде переможена, вона нападе знову, — Polska Agencija Prasowa.

Дуда заявив, що Україну потрібно підтримувати до її перемоги, і польський уряд, незалежно від політичного табору, буде продовжувати це робити:

«Як Польща, ми підтримуємо Україну і будемо продовжувати це робити. На нашу думку, це потрібно робити до повної перемоги, до відновлення міжнародно визнаних кордонів. Україна повинна отримати тверді гарантії безпеки, а це, на нашу думку, є гарантією членства в НАТО. Ми підтримуємо нашого сусіда на цьому шляху".

Я ж казав, що як тільки у Польщі закінчиться передвиборча колотнеча, все стане на свої місця. Ще б з кордоном вирішили якось, бо йти на поводу у місцевих маргіналів якось не комільфо.

❗️Офтоп про вибори. От з огляду на те, що будь-які вибори ментально розривають практично будь-яку країну, а протиріччя загострюються до можливого максимуму, українцям тільки такого іспиту не вистачало під час війни. Особливо на тлі того, що тезу «Захід вимагає виборів в Україні» проштовхують саме промосковські видання. Про Конституцію взагалі промовчу.


Останні дані соцопитування в США засвідчили помірне зростання рейтингу підтримки Джо Байдена, оскільки виборці поставили високі оцінки в питаннях щодо зростання економіки та кількості робочих місць - The Hill із посиланням на результати досліджень групи Harvard CAPS-Harris Poll.

Зокрема, 44% респондентів схвалюють те, як Байден керує економікою, порівняно із 41% минулого місяця. Водночас 50% опитаних схвалили його підхід до створення стимулюючих робочих місць, порівняно із 49% у жовтні. Крім того, респонденти краще оцінили ведення зовнішньополітичних справ, боротьбу з насильством та реагування нинішньої адміністрації на війну ХАМАС проти Ізраїлю.

Загальний же рейтинг схвалення діяльності кабінету Байдена становив 45%, що є вищим показником, ніж це було під час опитування, проведеного в жовтні.

❗️Трошки звангую, що після певного затишшя, яке незабаром очікується на ізраїльському напрямі (думаю, Єрусалим досягне основних своїх цілей приблизно за місяць), довіра до Байдена збільшуватиметься. Цьому сприятиме і той факт, що американська економіка продовжує зростати, а ціни на бензин падати - сьогодні заправлявся по $2,99 за галон.

Проте у виборців залишаються занепокоєння щодо віку президента, якому сьогодні виповнився 81 рік.


The Sun: Володимир Зеленський вважає "великою помилкою" для військових займатися політикою:

«Якщо військовий вирішив займатися політикою, і тут він у своєму праві, то нехай так і робить, але тоді він не може займатися війною. Якщо ведеш війну, при цьому думаючи про те, що завтра підеш у політику або балотуєшся на виборах, то і на словах, і на передовій ти поводитимешся як політик, а не як військовий, зробивши велику помилку».

Зрозуміли, у чий город камінець? Це така болісна реакція на статтю в The Economist. Не так груба і відверта, як у Безуглої, але суть одна. Все це залишає неприємний осад.

UPD. У цьому ж інтерв`ю Зеленський стверджує, що у кремлі не відмовилися від планів усунути його від влади – можливо, не шляхом фізичної ліквідації, а через провокування нестабільності в Україні. Одну з операцій росіяни, нібито, планують на кінець 2023 року. Really?