"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Один з головних російських пропагандистів зізнався, що Росія таки не воює з НАТО. Це все казки для телевізійних шоу. Насправді «наші мальчікі» просто не можуть перемогти ЗСУ, бо противник виявився сильнішим.

Перекладаю українською: Ми всіма силами намагалися приховати обісьцяні штанці, але їх було занадто помітно. [Солов'їний Помет]


Bloomberg: лідером у боротьбі за пост генсека НАТО став прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

56-річний Рютте вже має твердий консенсус серед багатьох союзників з приводу того, що він вступить на посаду, коли в жовтні 2024 року закінчиться термін Йєнса Столтенберга. Вважається, що Рютте має добрі зв'язки з Дональдом Трампом, який раніше погрожував вивести США із військового альянсу.

Що стосується України, то під час офіційного візиту до Києва він запевнив, що твердо підтримує право України самостійно вирішувати своє майбутнє щодо вступу до НАТО.

Свою позицію Рютте підтвердив і під час саміту Альянсу в Гаазі:

"Справедливе та законне місце України – у НАТО. І ми продовжимо підтримувати цей напрямок."

❗️Що ж, певний вплив на Трампа та впевненість у тому, що Україна повинна стати повноправним членом Євроатлантичної спільноти, робить це призначення оптимальним для України. Кращою кандидатурою був би хіба що Борис Джонсон, але той відмовився претендувати на посаду Генсека НАТО.


Винищувач F-16 може забезпечувати повітряне прикриття військ, атакувати наземні цілі, знищувати ворожі літаки і перехоплювати ракети. Тоді, як програмне забезпечення Су-27 і МіГ-29 не оновлювалося з 1980-х років.


Про це CNN розповів військовий льотчик з позивним "Мунфіш".

"F-16 - це швейцарський армійський ніж. Це дуже хороша зброя, яка може виконати будь-яку місію. В умовах миру у нас було б багато часу, щоб повністю вивчити літак, але, на жаль, у нас немає цього часу", - вважає український пілот, який раніше був командиром ескадрильї радянських винищувачів МіГ-29.

За його словами, до американського F-16 після МіГ-29 потрібно звикнути. Бо у новітнього винищувача досить тісна кабіна. Водночас F-16 більш досконалий в авіоніці, дуже маневрений, простий з точки зору інтерфейсу та спонукає до агресивного пілотування.

"Мунфіш" додав, що якби F-16 були в України вже зараз, то одним з головних завдань було б відбиття хвиль російських безпілотних і ракетних атак.

"Програмне забезпечення F-16 постійно вдосконалюється. У той же час, програмне забезпечення систем на радянських МіГ-29 і Су-27 лишалося без змін ще з кінця 1980-х років, коли ці літаки розроблялися. У той період безпілотники існували лише у фантастичних книжках. Тобто тоді ніхто не вважав БПЛА серйозною загрозою, яку треба було б знищити винищувальною авіацією", - пояснив він.

Війська на землі також чекають на F-16. Наявність американських винищувачів в повітрі значно полегшить виконання завдань піхоти, у якої буде краще прикриття.