"Нічого свого..." - Павел Бойко

"Нічого свого..." - Павел Бойко

СРСР крав все підряд - від зброї до біжутерії.
Перший масовий легковий автомобіль СРСР ГАЗ А, це повна копія американського Ford-A. На той момент вже знятого з виробництва в Америці
Наступний радянський експериментальний легковий автомобіль Ленінград-1 це клон автомобіля Buick-32-90
Потім совок включився по повній.
ГАЗ М1 - Ford Model B
КИМ 10 - Ford Prefect
Москвич 400 - Opel Kadett K38
ЗИС 110 - Packard 180
ЗАЗ 965 - Fiat 600
Москвич 2141 - Simca 1308
ВАЗ 2101 - Fiat 124
ВАЗ 2103 - Fiat 125
Багато хто знає що те ж саме було з військовою технікою, підкоренням космосу і авіацією. Що турбіни Дніпрогес це General Electric. Що Харківський тракторний завод це Caterpillar. Наведу найяскравіший приклад.
Сталін наказав авіаконструктору Туполеву зробити точну копію американського бомбардувальника B 29. Болт до болта усього за два роки. В цілому йому це вдалося, хоча багато деталей в СРСР так і не змогли повторити. Копію назвали Ту 4.
До речі, перша радянська атомна бомба РДС 1, зроблена за зразком американського «Товстун» (Fat Man), була скинута саме з Ту 4 .Одна копія кинула другу
Ну хоч щось СРСР зміг зробити сам? Може старий бабусин пилосос та дідусеву електробритву? Ні. Тут совок знову все вкрав.
Електробритва Агідель М - Philishave SC 8010
Пилосос Москва - Lewyt Model 40
Фотоапарат ФЕД Мікрон - Konica EYE
відеомагнітофон Електроніка 501 - Sony DV-3400
електронна іграшка Електроніка ІМ02 «Ну постривай!» - Nintendo EG-26 Egg
домашній комп'ютер Байт - ZX Spectrum
Apple II теж скопіювали перетворивши в Агат.
І це все - лише вершина айсберга. Список клонів можна продовжувати мало не до нескінченності. До нього увійдуть праски, військова техніка, промислове обладнання, електроніка - левова частка того, що любителі СРСР вважають своїм. Думаючи що все радянське - це наше, рідне, і до того ж відмінне. Що Совок був попереду планети всієї, хоча насправді усі роки шкандибав в ар'єргарді світової технічної думки.
Сучасна Росія нічого не може зробити сама. Навіть скопіювати вже не здатна. Про що говорити якщо вона не здатна видобувати нафту без залучень сучасних західних компаній. Санкції руйнують можливість виробити навіть неякісний аналог. Ціна «вхідного квитка» в світ високих технологій зросла а Росія залишилася в кам'яному віці. Бідний дикун з ядерною дубиною може тільки погрожувати затягнути до себе сусідів, розповідаючи казки про велич та ковбасу по 2,2. Якої насправді так ніколи і не було. Бо СРСР це бідність, застій, Гулаг, відсутність будь якої свободи та дефіцит навіть неякісних товарів.