"Ніхто тобі нічого просто так не дасть, дівчинко, але при бажанні ти можеш взяти сама" - Тамара Горіха Зерня

"Ніхто тобі нічого просто так не дасть, дівчинко, але при бажанні ти можеш взяти сама" - Тамара Горіха Зерня

Ці зміни порівнюють з лавиною, вони і справді дуже стрімкі. Все на очах, буквально лічені роки минули.
Я розумію, чому багато хто не адаптувався, не зрозумів, не зорієнтувався. Це не страшно, це прогнозовано. Можна навіть поспівчувати, як людині, яка виїхала на лижах на свіжий березневий асфальт. І лижі класні, костюм дорогий, маска, все фірмове. Тільки лижі більше не їдуть, у костюмі впрів, а маска геть запотіла, нічого не видно.
Минув той час, коли хлопчик одружувався іще в інституті, і на все життя отримував карт-бланш: вирішені побутові проблеми, свіже триразове харчування, нагодованих, доглянутих і вивчених діток, секс безліміт, вільні вуха, на які можна виливати все що завгодно, безкоштовного секретаря, асистента і так далі, і так далі.
Виявилося, що система, у якій одна доросла людина за умовчанням стає тінню і слугою іншої людини, більше не працює. Що зникли і поламалися кнопки, на які можна було натиснути. Примус? Соціальний тиск? Стереотипи? Традиції? Ні, не їдуть лижі.
Жінки раптом - насправді ні, покоління над цим працювали - раптом зрозуміли, що з чоловіком можна бути, якщо тобі цього хочеться. Тобі виключно, а не друзям, колегам, сусідам і всій родині на селі. І що з чоловіком має бути краще, ніж без нього.
І що твій час, праця, енергія не безкоштовні, а мають конкретну ціну. І твої плани та амбіції так само заслуговують на втілення, як і його.
І що народити "як у людей" - це найгірша з можливих стратегій. А дитина має бути плодом радості, любові, спільної відповідальності і спільної роботи, і поспішати тут не потрібно.


А ще ми якось так непомітно відмовилися від полювання на мужчин. Все більше жінок голосують за зручний одяг і взуття, за смачну їжу - для себе, за комфортну білизну, яка не натирає і не тисне лямками.
І ще за багато інших речей, які ми тепер робимо для власної втіхи. За подорожі, захоплення, книги, навчання, кар'єру, заробіток, за радість від першої машини, за власну нерухомість..
Ми відкидаємо практики і процедури, які не несуть жодної користі власному здоров'ю та благополуччю.
Вчимося жити своїм життям, тому що життя, як виявилося, одне, і запасного у тебе не буде.
Чи буде цей новий світ добрішим до жінок? Ну звичайно ж, куди він подінеться. Чи довго нам чекати до остаточних змін? Ну якщо чекати, то довго.
Ніхто тобі нічого просто так не дасть, дівчинко. Але при бажанні ти можеш взяти сама.