Німеччина дозволила Україні використовувати свою зброю для ударів по цілях в Росії, щоб захистити Харківську область

Німеччина дозволила Україні використовувати свою зброю для ударів по цілях в Росії, щоб захистити Харківську область

Німеччина у п’ятницю, 31 травня, оголосила про дозвіл Україні використовувати надану німецьку зброю для ураження цілей на території Росії, щоб захистити Харківську область. Заява прозвучала через день після повідомлень, що подібний дозвіл надали Сполучені Штати.

Речник канцлера Олафа Шольца Штеффен Гебештрайт зазначив у заяві, що Німеччина обговорила із союзниками удари Росії по Харківській області з позицій на території Росії поблизу кордону з Україною, й Україна має “право захищатися” від таких атак.

“Ми спільно переконані, що Україна має право, гарантоване міжнародним правом, захищатися від цих атак”, - зазначено у заяві Гебештрайта.

“Для цього вона також може використовувати зброю, надану для цієї мети, відповідно до своїх міжнародних правових зобов’язань, у тому числі ту, яку постачаємо ми”, - додано у заяві.

Заява речника німецького канцлера з’явилася менш ніж за добу після того, як джерела в уряді США підтвердили, що адміністрація президента Джо Байдена дала дозвіл Україні на застосування американської зброї для завдання ударів усередині Росії поблизу кордону з Харківською областю.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 31 травня применшив погрози Кремля, виголошені напередодні, щодо “нового витку ескалації напруженості” з огляду на дозвіл Байдена на використання американської зброї проти цілей на території Росії.

Спілкуючись із пресою на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Празі Столтенберг зазначив, що “це частина зусиль президента Путіна і Москви, щоб перешкодити союзникам по НАТО підтримувати Україну, яка захищає себе, і, знову ж таки, Україна має право на самооборону, і ми маємо право допомагати Україні”.

Заяви західних посадовців прозвучали після того, як вночі 31 травня росіяни завдали ударів по житловому району Харкова, в результаті чого загинуло п'ятеро людей, і було поранено щонайменше 23 інших, у тому числі двох дітей, згідно з повідомленнями поліція вранці у п'ятницю. Згідно з повідомленнями, під завалами ще можуть залишатися люди.

“Рятувально-пошукова операція триває. На місці події працюють усі служби”, - повідомив голова військової адміністрації Харківської області Олег Синєгубов.

Харківський міський голова Ігор Терехов заявив, що на місці російського не було “жодного військового, жодного військового об'єкта”.