Німеччина постачає в Україну надсучасну систему протиповітряної оборони, якою не володіє навіть Берлін, - New York Times

Німеччина постачає в Україну надсучасну систему протиповітряної оборони, якою не володіє навіть Берлін, - New York Times

Перша із чотирьох надсучасних систем протиповітряної оборони з Німеччини доставлено в Україну, повідомив міністр оборони України — система вартістю 140 мільйонів євро (136 мільйонів доларів), якою не володіють навіть збройні сили Німеччини.

Поставка була обіцяна в листопаді, але після того, як у понеділок Росія здійснила найбільший повітряний напад на цілі в Україні за останні місяці, міністр оборони Німеччини пообіцяв, що вона буде готова швидше.

Систему, відому як Iris-T SLM, раніше обіцяли Єгипту, але Каїр погодився пропустити Київ в черзі. Він призначений для захисту населених пунктів та інших великих територій від атак літаків, ракет і безпілотників.

У червні Німеччина оголосила, що постачатиме системи, але Diehl, німецький виробник зброї, який будує систему, мав завершити її збірку.

Міністр оборони України Олексій Резніков у вівторок визнав передачу зброї, написавши у Twitter, що «є моральний імператив захистити небо над Україною, щоб врятувати наших людей».

Під час війни Німеччину критикували за тривалість доставки обіцяної зброї та брак прозорості щодо того, коли її транспортували.

Система SLM Iris-T, яка у вівторок перетнула кордон України з Польщею, включає мобільні пускові установки та 360-градусний радар.

Система озброєння ефективна на відстані до 25 миль і може вражати цілі на відстані до 12 миль у повітрі, сказав представник компанії.