"Ніщо не віщувало біди" - Сергій Фурса

"Ніщо не віщувало біди" - Сергій Фурса

Голова ФРС минулої п’ятниці не розчарував інвесторів. Що гарантувало їм добрий настрій на довгі вихідні. І започаткувало імпульс зростання і для цього тижня. Зростання помірного, бо власне він сказав те, що від нього і очікували. Але він не сказав «ні» і це було найважливіше для інвесторів і спекулянтів. І вже у вересні нас чекає зниження ставок у США, якого ринок чекав останні два роки. А от хто розчарував інвесторів, так це NVIDIA, чиї результати було не такими прекрасними як інвестори очікували. Все ж таки поки що вони не друкують гроші, як можна подумати, дивлячись на динаміку їх акцій і очікування ринка. Що трошки збило атакуючий задор ринку у цей останній тиждень літа. В результаті, індекс S&P500 хоч і додав по результатам цього тижня, але дуже скромно. І останню п ятницю літа ринок розпочне з відмітки у 5591 пункт по індекс S&P500, що на 21 пункт вище, ніж тиждень тому. Продовжуючи перебувати десь біля історичних максимумів. Проте трошки посилився долар, відігравши частину втрат останніх тижнів, порадувавши хоч трошки німецьких експортерів. Яких останній часом мало що радує. І зараз курс найвідомішою валютної пари світу складає десь 1,108 доларів за один євро.

Поки ринки тусуються біля історичних максимумів, Уоррен Баффет продовжує виходити в кеш. Після акцій однієї яблучної компанії він продав великий шмат акцій одного американського банку. Коротше, класична історія із голлівудських фільмів. Ніщо не віщувало біди, була п’ятниця 13-е. Ніщо не віщувало біди на ринках, інстуціональні інвестори виходять в кеш, а на вечірку заходить все більше і більше роздрібної дрібноти, яку вабить блиск надутих бульбашок, чи то штучного інтелекту, чи то біткоїну, чи то всіх разом. Ніколи такого не було і от знов. Проте ніхто ніколи не знає, що спричинить лопання бульбашок і коли настане час Х, передбачити який так же важко, як знайти точку G. Поки що чорні лебеді прикормлені і сидять собі тихо, по світу літає Салліван і намагається не допустити обставин, коли вони вирішать політати, і навіть американські вибори заходять в передбачуване русло. Останні опитування свідчать про домінацію Харріс, а останні висловлювання Трампа свідчать про те, що він ці опитування бачить.

В українському сегменті єврооблігацій оголосили результати реструктуризації. Тут також особливої інтриги не було. Як і очікувалось, тотальна більшість інвесторів проголосувало «за». Підтримало проект реструктуризації 97% власників, з єдністю, з якою може посперечатись тільки парламент Північної Кореї. Який точно існує, бо треба ж комусь хлопати, коли посміхається верховний кормчій. Хто були ті 3%, хто не підтримав реструктуризацію і покарав сам себе, залишається загадкою. Може хтось просто забув, що у добрі старі часи купив український державний борг. А може не міг голосувати через санкції. Так чи інакше, процес офіційно завершено. І в той же день Україна розпочала другу частину операції «реструктуризація», тепер стосовно варантів і Укренерго. Уряд розповсюдив мораторій по обслуговуванню держ боргу і на ці інструменти. Власне, на ринок це особливо не вплинуло, бо всі і так цього чекали. І нервувати почали хіба що українські читачі новин, яким знов принесли на тарілці слово «дефолт» з незрозумілою прожаркою.

На внутрішньому ринку панував відносний спокій. Гривня вирішила бути сильною, навіть на тлі гурчання генераторів по всім вулицям. І ранок п ятниці почне десь з відмітки 41,12 гривень за один долар. Вуличний курс продовжує коливатися разом з міжбанком, з мінімальним спредом. І зараз складає десь 41,35 гривень за долар. Та й на ринку ОВДП поки що спокійно. Поки що, бо схоже, для цього ринку готується сюрприз. В український владі ніяк не можуть придумати, якби підняти податки і одночасно нікого не образити. Поки що в світі ніхто не придумав такого механізму, але на печерських пагорбах так просто не здається. Тим більше, що там є Татаров. І поки що виглядає так, що якщо податки піднімуть мінімально, а гроші все рівно будуть потрібні, то більше навантаження ляже саме на ринок ОВДП. В кращому випадку, за рахунок держбанків. У гіршому – за рахунок друкарського верстату Нацбанку. Як пропанували деякі відомі українські новатори від економіки. Коротше, тут також ніщо не віщувало біди. Адже є питання, про які можна подумати післязавтра.

А росіяни таки передбачувано вирішили помститися за Курськ ударом по енергетичній системі. І ми побачили найбільшу за 2,5 року повітряну атаку. Цього разу вони повернулись до практики 2022 року і били не по генерації, а по транспортній спроможності. Власне, бо по генерації вони і так вже всюди вдарили до цього, а по атомним станціям бити на пряму все ще не наважуються. І знов таки, китайські товарищі не дозволяють. Тому вони створюють проблеми атомним станціям атакуючи підстанції, які від цих станцій спрямовують енергію в систему. Система витримала, тотального блекауту не сталось. Благо ППО вже набагато сильніше, ніж під час атак жовтня-листопада 2022 року. Проте шкоди вони наробили багато і тому систему колбасить весь тиждень, створюючи незручності українцям, додаючи сивих волос енергетикам і роблячи картинку для російського телебачення, якому знов можна показувати силу Путіна в дії. Радує, що відновлення підстанцій і трансформаторів набагато простіший процес, ніж відновлення генеруючих потужностей, тим більше, тут у українських енергетиків і досвіду вже вистачає, і запас цих самих трансформаторів, як вони самі кажуть, значний. Тим не менш, класичні 2-3 тижні зі значними обмеженнями світла пророкують навіть оптимісти.