На парламентських виборах у Вірменії лідирує партія Пашиняна

На парламентських виборах у Вірменії лідирує партія Пашиняна

Виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Вірменії Нікол Пашинян і його партія «Громадянський договір» лідирують після надходження перших результатів парламентських виборів, повідомляє агентство Рейтер з посиланням на ЦВК.

Партія Пашиняна отримала 58% голосів після публікації перших результатів Центрвиборчкомом. Альянс «Вірменія», очолюваний колишнім президентом Робертом Кочаряном, отримав 22%.

Уряд оголосив дострокові вибори в спробі покласти край політичній кризі, яка виникла після того, як сили етнічних вірмен програли в шеститижневій війні з Азербайджаном в минулому році і втратили території в Нагірному Карабаху і навколо нього.

Після цього Пашинян зіткнувся з регулярними вуличними протестами, учасники яких вимагають його відставки через умови мирної угоди, яка поклала край конфлікту. Відповідно до угоди, Азербайджан відновив контроль над територією, яку він втратив під час війни на початку 1990-х.

Сам Пашинян назвав угоду катастрофою, але заявив, що був змушений підписати її, щоб запобігти ще більшим втратам.

За підсумками виборів, більшість вірменського парламенту вибирає прем'єр-міністра, кандидатуру якого висуває президент.

Кочарян - уродженець Нагірного Карабаху. Він був президентом Вірменії в 1998-2008 роках і був звинувачений в незаконних діях, коли ввів надзвичайний стан в березні 2008 року після спірних виборів.