НА РУЇНАХ СПРАВ МАЙДАНУ | «ДОПУСК ПО ФОРМІ 1» #2

НА РУЇНАХ СПРАВ МАЙДАНУ | «ДОПУСК ПО ФОРМІ 1» #2

Другий фільм з серії «Допуск по формі 1» присвячений діяльності колишнього Управління/Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України, слідчі якого розслідували «справи Майдану» й мали притягнути до кримінальної відповідальності всіх, причетних до вбивств, катувань і викрадень людей у ході акцій протесту в січні-лютому 2014 року. Але за майже 5 років розслідування, попри колосальні фінансові, кадрові та матеріальні ресурси, вкладені в це Управління, на лаві підсудних опинились лише кілька десятків виконавців з числа рядових співробітників правоохоронних органів і так званих «тітушек».

Для того, щоби розібратись у причинах провалу розслідування, автор фільму Володимир Бойко проаналізував одне кримінальне провадження – про викрадення міліціонерами й «тітушками» Юрія Вербицького та Ігоря Луценка. Як виявилось, досудове розслідування саботувалось, речові докази та матеріали справи слідчими продавались, а саме провадження, як і справу про вбивство журналіста Вячеслава Веремія, в Управлінні спеціальних розслідувань збирались закривати.

Причиною провалу розслідування «справ Майдану» став не тільки кричущий непрофесіоналізм начальника УСР Сергія Горбатюка та відсутність прокурорського нагляду за діяльністю цього Управління, але, передусім, діяльність нечистоплотних адвокатів, які втерлись у довіру потерпілим і замість того, щоби захищати жертв міліцейського свавілля, допомагали Горбатюку саботувати розслідування.