На Сході та Півдні хочуть "будувати Європу в Україні"

На Сході та Півдні хочуть "будувати Європу в Україні"

Минулої п'ятниці в рамках Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» відбулась публічна дискусія: «Євроінтеграційні настрої жителів прифронтових територій: оцінка і тенденції» передає "Спектр Новини" із посиланням на grushevskogo5.com

Представники органів влади, експерти, журналісти та громадські діячі обговорювали шляхи правильної побудови стратегічних комунікацій з жителями Півдня і Сходу України в контексті курсу нашої країни на повноцінне членство в Європейському Союзі. Під час дискусії відбулась презентація результатів дослідження, в рамках якого було опитано 1000 респондентів у восьми областях Сходу та Півдня України щодо їх сприйняття Євросоюзу, Росії та поінформованості про можливості, які надає Угода про асоціацію між Україною та ЄС.

81d4cab9f8_7233257_19493731jpg

Основні висновки дослідження:

1. Дослідження засвідчило переважно позитивне ставлення жителів Сходу та Півдня до ЄС (59% опитаних). Найменш позитивне ставлення до ЄС на рівні 51% зафіксоване в Донецькій та Луганській області (без окупованих територій), а найбільш позитивне - на рівні 71% у Херсонській області.

2. Ідея щодо «розбудови Європи в Україні» є надзвичайно популярною на Сході і Півдні – її підтримують 77% опитаних. Насамперед, жителі цих областей мають на увазі запровадження європейських стандартів та підняття рівня життя до європейського.

3. Рівень підтримки Росії, як основного партнера в зовнішній політиці становить лише 13% (для порівняння: за даними GfKUkraine загалом в Україні в квітні 2015 року таких було 6%, тоді як в грудні 2013 року - 31%). Ставлення до ЄС дещо краще – 29% опитаних вважають, що співпраця з ЄС має бути пріоритетним напрямком зовнішньої політики України. Найбільш популярною є ідея дотримання нейтралітету у зовнішній політиці. Її підтримує 55% опитаних.

4. Після Революції Гідності на Сході та Півдні України з’явилось 2 нові тенденції: люди, які розчарувались в ідеї євроінтеграції, і ті, які до 2014 року її не підтримували, але після Євромайдану змінили свою думку. Розчарувались в ідеї європейської інтеграції 10% опитаних, а почали підтримувати – 14% опитаних. Основна причина, чому люди розчарувались в ідеї євроінтеграції – це те, що немає реальної перспективи членства в євроспільноті для України, оскільки влада не проводить потрібних для цього реформ.

5.Серед основних аргументів, чому жителі Сходу і Півдня підтримують зближення з ЄС- можливість підвищення рівня життя, зарплат і пенсій до європейського рівня. Також вони хотіли б, щоб Україна використовувала європейський досвід у реформуванні медицини, сфери транспорту, послуг ЖКГ та освіти. Тобто, вони готові сприймати євроінтеграційні ідеї в тих сферах, в яких вони відчувають проблеми у своєму повсякденному житті. Причини, чому жителі Сходу і Півдня не підтримують зближення з ЄС, полягають в страхах, що це призведе до занепаду української економіки через неконкурентноздатність українських товарів у порівнянні з європейськими.

Координатор інформаційної кампанії «Сильніші разом!» зазначила, що дослідження показало що європеїзація Сходу і Півдня може стати тією об’єднавчою ідеєю, яка допоможе розвивати позитивний дискурс на Півдні та Сході України та допоможе витіснити «Російський міф». Але негативною е тенденція, що люди розчаровуються в європейській ідеї і головна причина – влада не робить реформ для вступу України в ЄС. Влада має звернути на це увагу. Відсутність реформ демотивує людей.

Соціологічне дослідження «Ставлення до євроінтеграції на Сході та Півдні України» проведене «GfK Ukraine» в період 30 жовтня – 6 листопада 2015 р. у восьми областях України: Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Херсонська, Харківська, Донецька, Луганська. Було опитано 1000 респондентів методом телефонних інтерв’ю із дзвінками на мобільні номери.