На ЗНО з'явиться "сільський" коефіцієнт

На ЗНО з'явиться "сільський" коефіцієнт

Міносвіти вирішило повернути пільги абітурієнтам зі села і вступникам до провінційних вишів.   Про це оголосила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.   

“Цього року запроваджено так звані регіональний, галузевий та сільський коефіцієнти, - цитує міністра portal.lviv.ua. Це означає, що конкурсний бал буде домножуватись на коефіцієнт.   Цими коефіцієнтами ми хочемо збалансувати кількість вступників по всіх регіонах України. Не може бути таке, що всі вступають тільки в одне місто Київ. Одним зі стимулів обирання інших міст є регіональний коефіцієнт. Якщо діти вступають до Києва, то їхній коефіцієнт 1. Якщо до Дніпра, Львова, Одеси, Харкова - 1,1, якщо до Донецької чи Луганської областей, переміщених ВНЗ, то їхній коефіцієнт 1,3. По всіх інших регіонах -  1,2”.   

“Галузевий коефіцієнт має зорієнтованість на спеціальності природничо-технічні. Ми хочемо підтримати тих абітурієнтів, які обирають ці складні спеціальності. І є сільські коефіцієнти: діти, як навчаються в сільських населених пунктах, їхній конкурсний бал буде домножуватись на 1,2. Цих абітурієнтів треба підтримувати, бо вони дуже часто не мають доступу до якісної освіти”, -  розповіла Гриневич.   

"Якщо говорити про нововведення щодо сільських дітей, то, вважаю, логіка в цьому є", - каже екс-міністр освіти, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування Станіслав Ніколаєнко. 

Якщо взяти торішні результати ЗНО дітей зі села і з міста, то різниця в балах виходить приблизно удвічі більшою на користь міських дітей.   У сільських школах низький рівень педагогічних працівників, слабка матеріальна база, і батьки бідні. Тому це цілком справедлива компенсація державою нерівних можливостей дітей.   Сприяння сільським дітям у вступі є й нормою закону “Про пріоритетний розвиток села”.