"Нація і еліта - це одне й те саме? Насправді, багато хто так і думає!" - Павло Вернівский

"Нація і еліта - це одне й те саме? Насправді, багато хто так і думає!" - Павло Вернівский

Причому мені дуже дивно чути такі думки від людей, які займають керівні посади.

Дивно, бо коли мова йдеться про їх посади, то вони вам приведуть 1000 аргументів чому не кожен може керувати компанією. Тобто, керувати компанією можуть тільки вибрані люди: з престижною освітою, солідним досвідом. Доречі, якщо приватна компанія йде на дно через неправильні управлінські рішення, то винні в цьому топ-менеджери, а не звичайний персонал.

Чому я провожу такі паралелі? Тому що ефемерна еліта це не середньостатистичний зріз соціуму!

Це люди, які очолюють націю. Це люди, які задають вектор розвитку нації. Це ті самі керівники!

І це мають бути найкращі люди нації!!! Люди, які своїм розумом та здібностями вибороли своє місце серед числа еліти.

І особисто я бачу, що в нас є серйозна проблема з формуванням еліти!

Тому що у нас відсутня справжня конкуренція за можливість попасти в цю еліту. Тому що за 30 років незалежності в Україні сформувалась гібридна форма еліти, яка увібрала в себе найгірші елементи радянської та західної капіталістичної системи.

З радянської системи ми взяли кумівство або як тоді казали «по блату». Ти не можеш стати генералом, бо в генерала є свої діти. Це наша реальність.

А з капіталістичної взяли маркетинг, ЗМІ, які по суті використовуються для того щоб нав’язувати нам необхідних людей. І в будь-якого пересічного нема таких ресурсів, щоб перебити цей медійний шум. Також з капіталістичної системи ми взяли такий недолік як «нерівність можливостей», коли хтось має більше переваг, бо його сім’я змогла йому дати кращу освіту в одному з кращих вузів світу.

Але все це нічого не значить. Колись майбутніх королів змалечку вчили як керувати державою, але не всі ставали сильними королями. Так і з освітою.

Хоча, соціуму плювати на це, бо тут на підсвідомому рівні теж працює гібрид радянського спадку і капіталізму. Віра в корочку і переконання в перевазі західної освіти.

Взагалі, таких гібридних переконань в Україні ціла купа і саме вони створили ту химерну еліту, яку ми маємо зараз.

Можете зі мною не погоджуватись. Але давайте наостанок подивимось на наш футбол. Чому в Україні так мало сильних футболістів? Бо для того щоб дитина попала в професійний футбол, то для того треба дуже багато в неї інвестувати, а такі гроші є лише в середнього класу, якого в Україні не так багато.

Так само і з елітою.

А наостанок процитую Наполеона Бонапарта: Стадо баранів, яке очолює лев, завжди переможе левів, яке очолює баран.