Нацбанк: План на випадок визнання судом націоналізації Приватбанку незаконною

Нацбанк: План на випадок визнання судом націоналізації Приватбанку незаконною

Якщо апеляційний суд ухвалить негативне для держави рішення щодо законності націоналізації ПриватБанку, Національний банк України визнає цей банк неплатоспроможним, однак робитиме все, щоб зберегти фінансову стабільність

Про це повідомила заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова під час презентації грудневого звіту про фінансову стабільність НБУ.

“Якщо буде скасовувати націоналізація, це означає двосторонню реституцію, тобто відміну всіх інших дій, які були зроблені після націоналізації, включаючи докапіталізацію банку, в результаті чого банк втратить капітал та визнається неплатоспроможним. Всі наступні кроки ми будемо координувати з урядом”, - повідомила Рожкова.

Вона зазначила, що у разі ухвалення негативного рішення апеляцією в адміністративному суді, таке рішення не матиме негайних господарських наслідків.

“Ми не робимо ніяких прогнозів щодо рішення суду, але у разі його негативного рішення ми маємо план і ми утримаємо фінансову стабільність. Це буде трошки складніше, це буде негативним сигналом для інвесторів… і це ускладнить нашу роботу в принципі, але це не зруйнує нашу фінансову стабільність та співпрацю з МВФ”, - додала Рожкова.

Заступниця голови НБУ зазначила, що міжнародні партнери України, окрема МВФ, розуміють, що судова гілка влади є незалежною та впливати на неї ні уряд, ні Нацбанк не можуть. Водночас там наполягають на тому, аби держава зробила максимум для того, щоб зберегти фінансову стабільність та повернути виведені з ПриватБанку кошти вкладників.

  • Нагадаємо, 19 грудня відбудеться розгляд апеляції на рішення Окружного адміністративного суду, який визнав незаконним рішення про неплатоспроможність ПриватБанку та його націоналізацію. Цю справу розгляне Шостий апеляційний адміністративний суд.