Нацбанк випустить 735 тисяч патріотичних монет

Нацбанк випустить 735 тисяч патріотичних монет

На колекціонерів ексклюзивної монетної продукції очікує «хвиля» патріотичних експонатів – у 2017 році Нацбанк планує урізноманітнити асортимент пам’ятних монет саме української тематики та ввести в обіг 737, 5 тисяч відповідних екземплярів.

Тематику пам’ятних монет на наступний рік було визначено на підставі пропозицій Національної академії наук України, Міністерств, інших органів центральної виконавчої влади та досвідчених нумізматів.

Загалом, Нацбанк отримав понад 200 пропозицій, 135 з яких стосувалися серії «Видатні особистості України». Нині вже відомі імена обраних кандидатів – відомо, що в обіг будуть уведені монети, присвячені художникам Тетяні Яблонській та Івану Айвазовському, поету Михайлу Петренку, скульптору Олександру Архипенку та історику Миколі Костомарову.

Випуском монет Національний банк України відзначатиме також знаменні для нашої країни пам’ятні дати, що святкуватимуться на державному рівні. Відповідно, частина монет буде введена в обіг на виконання указів Президента, постанов Верховної Ради України, розпоряджень Кабміну.

Будуть продовжені традиційні патріотичні серії: «Відродження української державності», «Духовні скарби України», «Видатні особистості України», «Пам’ятки архітектури України», «Українська спадщина», «Області України» тощо. Не обійдеться і без колоритних цікавинок – окрему нішу в цій тематиці займуть флора і фауна, театр, пам’ятки архітектури та вищі навчальні заклади. Так, в наступному році буде завершена серія із шести монет «Фауна у пам’ятках культури України» – випуск трьох монет «Вовк», «Павич» та «Олень» має відбутися впродовж цього року, а «Тур», «Лев», «Змія» – у 2017-му. Досить цікавим варіантом стануть монети, присвячені 100-річчю подій Української революції 1917 – 1921 років.

ДО ВІДОМА

До переліку увійдуть 34 найменування пам’ятних монет України, з яких 10 – срібних, 16 монет з нейзильберу, 8 – біметалевих з недорогоцінних металів. При цьому, срібних випустять 32, 5 тисячі одиниць та 705, 5 тисяч монет із недорогоцінних металів.

Джерело