"Нафта нарешті впала" - Сергій Фурса

"Нафта нарешті впала" - Сергій Фурса

Ціни на нафту, нарешті, впали. І зранку в п’ятницю баррель бренту коштує трохи меньше 84 доларів. Нарешті забувши не тільки про потенційну ескалацію на Близькому Сході, де Ізраїль і Іран вже забули, що тільки но збиралися воювати один з одним, алей відігравши частину історії з обстрілами російських НПЗ, які певний час дуже хвилювали ринок. Допомогли цьому сприятлива статистика для покупців бензину з США і загальна велика волатильність ринку. На цьому тижні ринок ковбасило. І, в певний момент часу здавалось, що ринок не витримає і гепнеться. Звісно через американську статистику і переживання з приводу інфляції, а значить і високих ставок протягом року. І врятував спекулянтів від них самих голова ФРС, який виступив у ролі доброго дідуся, що зустрів онука, після того як той відвідав стоматолога, підсолодивши йому пілюлю і на словах пообіцявши, що все буде добре. І ринки повірили. Бо дуже хотіли повірити Настрій в них зараз такий, що падати не дуже хочеться. І навіть долар трохи послабився, зупинивши своє зростання останніх тижнів. Зранку у п’ятницю пара євро долар торгується на рівні 1,07 долара за євро.

В результаті, незважаючи на високу волатильність і деякі дуже погані дні, індекс S&P500 відкриває цю п’ятницю на відмітці 5064 пункти, трохи вище ніж попередню, додавши 16 пунктів за тиждень. Допомогли стабілізувати ситуацію і корпоративні звіти, які, поки що, переважно позитивні. Останнім порадувала інвесторів «одна велика яблучна компанія». А Маск так і взагалі взявся рятувати капіталізацію Тесли поїхавщи до Китая, де йому дав цукерочку вже інший дідусь, що може похвалити візіонера за його публічну активність. Що дуже сподобалось спекулянтам, які знов винесли статки Ілона на рівень вище 200 млрд доларів. І Маску головне було не питати, а що з стається в Китаї з іншими візіонерами, його колегами. Наприклад, що сталося із засновником Алібаба Джеком Ма, да і самою Алібабою також. Але тут людина, що дивиться у зоряне небо, напевно вирішує, що «менше знаєш краще спиш і продаєш більше авто». А з останнім біда, і не тільки в Китаї, бо китайські електромобілі якось дуже жваво витісняють Теслу з усіх ринків.  

Ну і звісно весело було у біткоїні. Особливо в ті моменти, коли на ринку була розпродаж. І тоді, раптом, виявилось, що те, що допомогало біткоїну зростати, може ще активніше сприяти падінню. А саме ETF на біткоїн, те віконце, яке дозволяє інвестувати в кріпту людям, що перебувають на світлій стороні фінансового ринку. І, о диво, коли наближається шухєр, вони в першу чергу забирають свої гроші саме з ризикованих інвестицій. Адже біткоїн, по суті, будучі чисто спекулятивним інструментом, що немає жодної базової вартості і тільки шкодить природі, являє собою так звану «матеріалізацію чувствєнних ідей», що запропонував світу сучасний граф Каліостро. І от ці ідеї чудово себе почувають, коли інтерес до ризику високий. І перші йдуть під ніж, коли раптом стає стрьомно і треба зменшити ризик. На цьому тлі звісно дуже весело виглядають тези деяких крипто активістів, які називають біткоїн захисним інструментом, новим золотом. Що має стати у пригоді в той момент, коли на ринках стається колапс. Бо у разі будь-якого колапсу перший інстинкт спекулянта – це зменшувати ризик. Причому за будь-яку ціну. І, звісно, не можна не згадати, що вперше з 1999 року Газпром показав збиток. Догравшись із газовими війнами на європейському континенті. Нарешті офіційно підтвердивши те, про що всі і так здогадувались. Не можна втратити преміум ринок і залишити собі лише китайців, що викручують руку, і при цьому продовжувати заробляти грубі гроші. Хто знає, такими темпами може скоро і грошей на зарплату для Толіка Тимощука не залишиться.

Український зовнішній сегмент єврооблігацій продовжує чекати реструктуризації. Спекулюючи на тему, яка ж вона може бути і граючи в теорії ігор, виставляючи на дошку і український уряд, і МВФ і інвесторів. І намагаючись зрозуміти, до чого ж прийдуть всі ці гравці. В такий ситуацій ринок навіть не дуже жваво реагує на новини, які ще нещодавно могли збудити інвесторів. На кшталт спекуляції з приводу саміту миру, що пройде в середині червня у Швейцарії. І теми, чи будуть після цієї зустрічі відбуватися перемовини з Росією чи ні. Ще кілька місяців тому тільки натякі на подібне могли б викликати приступ бажання купувати український борг. На внутрішньому ринку залишається буддійський спокій. Тим більше, світло поки що не вимикають. Мінфін скористався зниженням ставки Нацбанком і різко знизив дохідності по ОВДП, що розміщаються на первинному ринку. Поки фокусуючись саме на зменшені дохідності і не поспішаючи залучати як умога більше грошей з ринку. В результаті, на короткому кінці кривий Мінфін вже залучає гроші з дохідністю 15,4% річних для 12-и місячних облігацій. А на довгому кінці зафіксував дохідність у 17,5% для трирічних ОВДП.

На валютному ринку тиша та спокій. Гривня ліниво коливається. На міжбанку біля позначки у 39,5 гривень за долар. І зберігаючи спред у 1% із сірим кешевим ринком. І поки Нацбанк тримає інтригу у питанні, що ж він буде лібералізувати в рамках наступного етапу лібералізації валютного ринку. До якого регулятор готовий навіть під час війни, зважаючи на рекордний рівень власних резервів, за які, Нацбанку, може навіть і трохи незручно. Про це НБУ пообіцяв загалу ще раз під час чергового форуму, які йдуть один за одним, наслідуючи міжнародним грантам, які на щось то і треба витрачати. І чому б не провести черговий форум, особливо якщо є світло і бомбосховище. Як довго ще світло буде на постійній основі сказати важко. Але поки воно є і квітневі данні від бізнесу кажуть, що поки економіка не відчула впливу руйнівних атак на генеруючі потужності. Проте піки споживання ще попереду. Як і неминучість зростання тарифу на електроенергію для населення. Принаймні, якщо знов не переможе великий український популізм.