"Нарцис - це проблема, а не її вирішення" - Богдан Буткевич

"Нарцис - це проблема, а не її вирішення" - Богдан Буткевич

Найстрашніше з того, що я бачу у нас - це повне і вже безнадійне небажання Зеленського брати на себе відповідальність за будь-які непопулярні рішення.

Законопроект про мобілізацію містить багато суперечливих моментів, і про них треба і будемо говорити.

Але він необхідний - і це теж очевидно.

Та зараз - про засадниче.

Верховний Головнокомандувач, який, згідно закону, і має підписувати рішення, і бути його драйвером, всім своїм видом показує, що хоче скинути відповідальність за його прийняття і його настанови - на військових.

Його підлеглі всіх мастей - від прем'єра до депутатів, зайняті тим самим. Кажуть, що у всьому винні військові і за все відповідає Залужний.

Які, як дуже правильно сказав сьогодні Залужний, мають думати виключно про те, як воювати. А не про те, як здобувати ресурси на цю війну. Всі ресурси - і людський в тому числі.

Зеленський зробить - не сумніваюся - з процесу прийняття цього закону політичне шоу. Головною метою якого є показати своїй аудиторії: "Це кривавим військовим все мало, це вони вас всіх хочуть в окопи. А я - хороший. Я все роблю, щоб їм всіх не віддати. Я за - людей. А вони хочуть пити їх кров".

Це - найгірше, що може бути. Адже це в сотні разів посилює ухилянтські настрої і дає харч для реального російського ІПСО.

У таких найважливіших питання у влади й армії має бути повна єдність. Сьогодні на прес-конференції із Залужним мав стояти Зеленський як президент, Шмигаль як суб'єкт формальної законодавчої ініціативи і голова виконавчої влади та Умеров як керівник МО.

Натомість, ми побачили одного Залужного. Який в черговий раз простими словами пояснив, хто за що відповідає і що має робити. Який показав, як відповідати на незручні питання, як працювати системно, а не покладатися на зграю тупорилих радників тощо.

Ми побачили дорослу людину. Яка, на відміну від підліткової Зе-зграї, говорила як доросла людина. І це гріє. І ще гріє, що Зе хотів примучити Залужного говорити про непопулярні рішення, і цим збити свою популярність. А вийшло з точністю до навпаки.

Адже з боку Зе ми побачили тільки... мовчанку. Адже у своєму зверненні він навіть словом не згадав про закон. Зате не забув попіаритися на дронах. Де, до речі, дрони від його Федорова? 26 тисяч, угу?

Що ж - ми все одно пройдемо цей марафон до кінця. І з честю.

Однак в черговий раз давайте закарбуємо собі в голові.

Зеленський - це проблема, а не її вирішення.

І ось це, повторюся - найгірше.

Він не хоче приймати непопулярні рішення для перемоги у війні. Бо не отримає перемоги на виборах. Але якщо він ці рішення не прийме - не буде країни.

Чи є це розуміння у нарцистичного підлітка Зе, з оточенням улесливих ларьочників-єрмачні - маю величезні сумніви...