NASA повертається на Місяць: коли й де стежити за запуском ракети за новою програмою Artemis

NASA повертається на Місяць: коли й де стежити за запуском ракети за новою програмою Artemis

Сьогодні, 29 серпня о 8:33 за місцевим часом (15:33 за київським часом) NASA планує запустити ракету Space Launch System (SLS) з космічного центру Кеннеді у Флориді.

Ракета виведе у космос капсулу Orion без екіпажу, що має облетіти Місяць і повернутися на Землю у жовтні.

Запуск ракети можна буде спостерігати через онлайн-трансляцію. У заході братимуть участь актори Кріс Еванс, Джек Блек і Кеке Палмер.

Довідково. Артеміда (англ. Artemis) — програма NASA у кооперації із приватними компаніями та космічними агенствами включно з Європейським щодо розвитку пілотованих космічних польотів. Її метою є " відправлення першої жінки та чергового чоловіка" на поверхню Місяця у 2024 році та створення тамтешньої інфраструктури із подальшими планами доправити астронавтів на Марс.

Діє на основі Домовленостей щодо принципів співпраці в цивільному дослідженні й використанні Місяця, Марса, комет та астероїдів в мирних цілях, підписаних 13 жовтня 2020 року в рамках 71-го Міжнародного конгресу астронавтики наступними країнами: США, Австралія, Канада, Японія, Люксембург, Італія, Велика Британія та Об'єднані Арабські Емірати.

Назва "Артеміда " пов'язана із назвою попередньої програми NASA "Аполлон". Ці імена належать грецьким богам Артеміді та Аполлону — сестрі та брату близнюкам.