"Наша країна, крім нас, нікому не потрібна" - Павло Клімкін

"Наша країна, крім нас, нікому не потрібна" - Павло Клімкін

Декілька тижнів тому було багато емоцій щодо моєї тези, що Росія має український південь за свою пріоритетну мету. Тоді багато хто, наприклад Бен Ходжес, мене підтримали, але питання, чому саме південь, ставлять мені мало не щодня.

Сьогодні, коли почалися російські навчання у Чорному морі, їх прогнозовано стало більше, тому вирішив написати окрему статтю. Але зараз для всіх, як кажуть, на пальцях, поясню, чому я так вважаю.

Контроль над українським півднем вирішує для Росії одразу декілька СТРАТЕГІЧНИХ питань.

По-перше, РФ отримає домінуючу позицію у Чорному морі і зможе спроектувати її на регіон Середземного мору, Близького Сходу та Африки. Саме у двох останніх бачимо шалені зусилля та ресурси з боку РФ. У разі успіху це дозволить Росії якщо не диктувати ЄС умови, то щонайменше їх співвизначати.

По-друге, це дозволить зруйнувати цілісність України і створити ситуацію, коли Крим нема куди буде повертати.

По-трете, створить Росії коридори на окупований Крим та Придністров'я.

По-четверте, остаточно відріже нас від моря.

По-п'яте, на фоні рейтингів керівництва Росії, які фактично досягли рівня 2011 року, створення Новоросії - я, на жаль, не жартую - є реальним шляхом внутрішньої мобілізації і консолідації в умовах, коли ефект окупації Криму більше не працює. Не обманюйте себе, поглинання наприклад Білорусі такого ефекту не дасть.

Ну і шосте. Відновлення Російської імперії або створення нової реінкарнації СРСР раціонально та на рівні підсвідомості дуже глибоко сидить в головах, які керують РФ.

Це, звісно, ''на пальцях", але я впевнений, що від цих намірів Росія не відмовиться. Звісно, вона спробує спочатку всі гібридні методи, але не зупиниться ні перед чим.

Ми ж маємо зробити це неможливим - разом з нашими партнерами підвищити для РФ ціну можливої атаки так, щоб вони від неї відмовилися. І головне завдання тут саме за нами. Врешті-решт, це наша країна, і вона по-справжньому нікому, крім нас, не потрібна. Подумайте про це.

Павло Клімкін