"Наша система освіти деградує і з цим треба щось робити" - Павло Бондаренко

"Наша система освіти деградує і з цим треба щось робити" - Павло Бондаренко

Перед 1 вересня знайома вчителька ледь не плакала. Від батьків - купа СМС щодо деталей майбутнього навчання. Моторошні, люті граматичні помилки. Абсолютна безграмотність. Читати це дійсно страшно. Люди практично неписьменні.
Но...

Їм по 30-35 років. Це те покоління, яке НЕ ВЧИЛОСЯ у 90-і. Їм просто ставили "трояки" аби випустити зі школи. Ті самі вчителі, які зараз у шоці волосся на голові рвуть. Потім ці діти вчилися "как-нибудь". І там їм теж ставили "трояки" бо вони платили гроші.

Тепер уже діти тих дітей пішли у школу. Рівень їхнього інтелекту та освіти ще нижчий. Бо в родинах не заведено книги читати і навіть телеканал "Дискавері дивитися". Лише "Сватів" та тупі кліпи другосортної попси. Цілковита деградація.

В СРСР попри усі незліченні "мінуси", був один величезний "плюс" - ієрархічна система освіти, коли випускники з нормальним рівнем йшли у внз, ті хто не тягнув університети та інститути - до технікумів, а "дно" - до ПТУ.

Зараз її зруйновано. А натомість гігантська кількість "університетів", "академій", "інститутів" які фактично продають дипломи, абсолютно не звертаючи уваги на успішність студентів. У нас на курсі істфаку(!) на початку 90-х вчилася студентка, яка на третьому курсі не могла на мапі Італію знайти.

А в 2009 році був свідком спілкування викладача істфаку(!) з четверокурсницею(!), яка безнадійно "потопала". Намагаючись хоч якось її "витягти" викладач запитав: "У якому році почалася Друга світова війна?" На що та несміливо відповіла: "У 1943". Вражений препод: "Гм... І хто ж на кого напав?" Тиха відповідь-питання: "Польща на Україну?". Шокований, той поцікавився: "А куди ж СРСР зник?" На що майбутня історикиня пробурмотіла: "А СРСР тоді вже розпався".

Наша система освіти деградує і з цим треба щось робити. Як на мене перше, що маємо зробити - ЗАОХОЧУВАТИ школи відраховувати учнів за неуспішність. Як було в СРСР, з довідкою: "Прослухав(ла) шкільний курс, результат незадовільний".

Інакше ми потонемо. В тому числі в масі люмпенів, які голосують так, як голосують.
І да - кількість вищих навчальних закладів має бути скорочено. Радикально.

Післянаписаного.
"Народ, який не знає, або забув своє минуле, не має майбутнього" (Платон).
Від себе додам: такий народ приречений ходити по колу, притому по граблях.

Павло Бондаренко