"Нашого бусіньку порвуть на клапті" - Тамара Горіха Зерня

"Нашого бусіньку порвуть на клапті" - Тамара Горіха Зерня

Держави Європейського Союзу дійшли згоди щодо необхідності введення цифрових паспортів вакцинації.
Про це повідомила Ангела Меркель на прес-конференції за підсумками віртуального саміту країн ЄС у четвер. На створення технічної основи для введення таких паспортів виділяють близько трьох місяців. Тобто якраз до літа впораються.
Питання цих паспортів глибоко дискутабельне, і я в силу природного оптимізму сподівалася, що ми таки відпетляємо. Що зрештою нам пощастить, і крім довідки про вакцину можна буде їздити також із довідкою про ковід в анамнезі або з тестом на антитіла. Ну тобто вільно пускатимуть тих, хто вже перехворів.
Але так виглядає, що ні. Ідеться саме про Covid vaccine passports, ідею введення яких підтримала Греція, Італія, Іспанія та Португалія. У Британії ведеться жваве обговорення допуску з цими паспортами не лише на літак, а і у заклади громадського харчування та розважальні заклади. Ісландія почала видавати цифрові паспорти у січні. Данія підтвердила, що такий документ буде обов’язковим для перельотів і запрацює з кінця лютого. Швеція запустить паспорти вакцинації до літа.
В Іспанії, крім самих паспортів, створюють базу даних осіб, які відмовилися від вакцинації, і ці дані будуть передані ЄС. Навіть маленька Естонія спільно з ВООЗ створила «жовту старт-карту», пілотний проект по сертифікатам вакцинації, який запустили минулого місяця.
В Угорщині vaccine passport видаватимуть тим, хто отримав другу порцію вакцини, що дозволить цим щасливцям не дотримуватися загальнонаціональної комендантської години і виходити з дому після 20.00.


Польща не видаватиме паспорти, але впровадить спеціальну системи з QR кодами, носії яких зможуть порушувати карантинні обмеження.
Як бачимо, Європа стрімким домкратом переходить від теоретичних дискусій до практичної площини. Певною мірою (насправді величезною мірою) їх стимулює страх, що нішу цифрового ковідного обліку зайдуть американські компанії. Google i Apple висловили намір долучитися до створення глобальної системи ковід-паспортизації. Ви розумієте, що це може означати? От і Меркель розуміє.
Ласкаво просимо у новий світ цікавих обмежень.
Що залишається українцям? Чекати або пристосовуватися.
Чекати – це означає осісти вдома на багато-багато років. Пристосовуватися – провести вакцинацію нарівні з Європою, прийнявши нові правила гри.
Але є іще третій шлях, який, судячи з усього, прийняла наша зелене влада.
Якісна і сертифікована вакцина буде доступна не всім. Наші небожителі дістануть собі pfizer хоч по три тисячі євро за флакон і спокійно літатимуть куди захочуть, під заздрісними поглядами решти громадян. Переважна більшість населення лишиться без вакцини взагалі. Маленький прошарок тих, кому введуть індійський препарат, зависне у повітрі. З одного боку, ніби вакциновані, з іншого боку – невідомо чим, і це невідомо що у європейські паспорти вакцинації не вносять. Хочеш у Європу – перевакциновуйся.
Четвертий, суто український варіант, - це коли бубочку порвуть, а вже потім проведуть нормальну вакцинацію. Ну так ми про це зразу і написали.