НАТО називає Китай рішучим «пособником» росії у конфлікті в Україні, - Neue Zürcher Zeitung

НАТО називає Китай рішучим «пособником» росії у конфлікті в Україні, - Neue Zürcher Zeitung

Китай, ймовірно, не постачав росії зброю та боєприпаси власного виробництва з початку війни 2022 року.

Допомога Пекіна носить непрямий характер. Китай постачає велику кількість верстатів та готової продукції, яка може бути використана для виробництва зброї. Йдеться про такі товари, як електроніка, обладнання та будівельні матеріали, які можуть використовуватись як у цивільному секторі, так і в оборонній промисловості.

Ці так звані товари подвійного призначення дедалі частіше опиняються у центрі уваги США, ЄС, Великобританії та Японії, які прагнуть послабити російську військову машину. Близько 60% товарів подвійного призначення, які росія імпортувала минулого року, надійшли з Китаю.

Вивчення статистики зовнішньої торгівлі Китаю показує, наскільки сильно скоротився експорт цих товарів у кілька місяців від початку війни. Проте вже до липня 2022 року Пекін став постачати їх у тому ж обсязі, що й до війни, а на початку 2023 року навіть збільшив експорт.

У період з липня 2022 року по липень 2023 року різко зріс експорт сучасних верстатів із ЧПУ з Китаю до росії. Це високоточні верстати, які необхідні для виробництва сучасної зброї.

До початку війни в Україні Пекін поставив до росії верстатів із ЧПУ на суму близько 6,5 мільйона доларів. До липня 2023 року ця сума збільшилася вдесятеро‼️

Стрімке зростання торгівлі сучасними верстатами свідчить про підтримку Китаю початку війни. Пекін також продавав росії напівпровідники, шарикопідшипники, навігаційне обладнання, сталеві та залізні вироби.

Москва отримувала з Пекіна деталі для будівництва залізничних ліній, які однаково важливі для логістики армії та промисловості. На залізничні компоненти припадає 10% імпорту важливих товарів для російської військової економіки у період з 2022 по липень 2023 року.

Торік обсяг торгівлі між двома країнами становив близько 240 мільярдів доларів.Це на 26% більше, ніж роком раніше.

Китай також виступає на боці росії у геополітичному плані.У конфлікті зі США Пекін потребує цього стратегічного партнера, тому Китай досі не засудив дії росії в Україні. Москва потрібна Пекіну для побудови нового, альтернативного світового порядку.