"НАВІЩО БЛАЗЕНЬ ОЛІГАРХУ? " - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"НАВІЩО БЛАЗЕНЬ ОЛІГАРХУ? " - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Кандидат Володимир Зеленський категорично заперечує свій зв'язок з бізнесменом Ігорем Коломойським. Проте факти говорять про протилежне. Зв'язок існує і не помітити його здатен лише фанатик або сліпий. В мережі вже обговорили злиту в Інтернет розмову Коломойського, де той обговорює майбутнє висміювання «95-м кварталом» нардепа і голову фракції Олега Ляшка – що реально мало місце.

Про ще один зв'язок нещодавно розповіли журналісти програми «Закрити зона" на каналі «Прямий». Свого часу «Приват-банк» Ігоря Коломойського перелічив фірмі Зеленського кругленьку суму у 6 мільйонів доларів США. При чому перелічені гроші були так, що говорити про просто платіж за щось – не доводиться. Все було так. Після об'яви про перехід проектів «95-го кварталу» на канал Коломойського (тобто «1+1») «Приват-банк» видав компанії«Укртатнафта» (контрольованої тодіКоломойським) кредит у 10 мільйонів доларів США. Ці гроші того ж дня попрямували на рахунки низки офшорних фірм, так чи інакше пов'язаних або з Коломойським особисто, або зі структурами «Привату». На одному з етапів цих переводів,сума у 6 мільйонів доларів США впала на рахунок кіпрської компанії «Green Family LTD».

Ця компанія стала загальновідомо завдяки розслідуванню журналістів «Радіо Свобода». Саме цю фірму кандидат Зеленський «забув» задекларувати – і не просто так. «Green Family LTD» на початку 2013 р. зареєструвала у Вінницькій області ТОВ «Квартал 95», яка в свою чергу виступила засновником студій «Вайсберг пікчерс", «Платінумфілм" і «Грін філмз». Всі вони навіть під час війни продовжують знімати фільми у Росії. В Росії фільми студій Зеленського ідуть в прокатій більше того – держава Росія виділяє студіям Зеленського гроші на зйомки фільмів.

Очевидно – 6 мільйонів доларів США були платнею Зеленському за перехід на канал Коломойського. $ 6 мільйонів – це дуже багато, рейтингових футболістів купують дешевше. Що мусить робити Колектив Зеленського за такі гроші? Відповідь – все що побажає той, хто «пані годує і танцює». Треба – розповідати про те як видобувати електрику з протестувальників побитих на Майдані «Беркутом». Треба – їхати в Маріуполь виступати перед бійцями АТО. А треба…

А треба зараз Ігорю Коломойськиму банально врятуватися. У грудні 2016 р. Ігор Коломойський (який, як стверджують його фанати, «врятував Україну») нашу країну привів на межу катастрофи. Справа дійсно висіла на волосині. З'ясувалося що «Приват-банк» -банкрут. Гроші з «Привату» (а свої кошти там тримала третина населення України)випарувалися у невідомому напрямку. Не до кінця зрозуміло які цілі переслідували власники «Привату» - можливо через фінансовий шантаж хотіли повернути собі контроль над «Укрнафтою». Банкрутсво банку рівня «Привату» безперечно викликало б масові заворушення – і як раз тоді розпочиналася дурко-блокада ім. нардепів Семенченка, Соболєва та Парасюка. Але.

Дуже схоже на те, що на Коломойського цикнули з США – і той написав листа з проханням націоналізувати банк. Справа от у чому. Банкрутство «Привату» ледь не сталося через те, шо на якомусь етапі Коломойський став користуватися «Приват-банком» як своїм власним гаманцем. За схемами схожими на ту за якою заплатили Зеленському (тобто через видачу «своїй компанії» кредиту, який потім губився в офшорах) Коломойський виводив гроші на купівлю яхт, картин Пікасо, тощо. Повторюся, ідеться не про прибутки Коломойського від діяльності «Привату» - ідеться про кошти вкладників. З банку брали гроші, в банку виник дефіцит коштів, але до пори – до часу ці схеми було можна приховувати. «Приват» по суті перетворився на величезний фінансовий пузир. Коли «Приват» був націоналізований, державі Україна довелося викласти 5,5 мільярдів доларів США (у воюючій країні - !!!). На ці кошти в тому числі купили Зеленського.

На ці гроші в тому числі була придбана нерухомість у Сполучених Штатах Америки. І от тут Коломойський грандіозно проколовся. Справа в тому, що банк «Приват» отримував фінансування від Нацбанку України. А той серед іншого отримував допомогу від міжнародних фінансових установ. Такий чином вийшло так, що нерухомість в США Коломойський купив на вкрадені через «Приват» гроші міжнародних кредитів. У тому числі – наданих США. ТАМ таких фокусів не пробачають. Цілком може бути й так, що й банкрутити «Приват» довелося через розслідування розпочате американцями.

Наразі Коломойському прилітає з усіх боків. Минулого року Лондонський суд за позовом банку «Приват» (уже державного) заарештував майна бізнесмена на 2 мільярди доларів і встановив обмежене на особисті витрати.Щойно Печерський суд Києва заарештував майно що належить групі Приват, у тому числі «ДніпроАзоту», Нікопольського заводу феррсплавів та кількох ГЗК. Держава Україна наполегливо намагається повернути кошти вкрадені олігархом.В потилицю Коломойському дихають спецслужби США –наприкінці минулого року він покинув затишну Женеву і переїхав до Ізраіля, який як відомо, нікому не видає своїх громадян. Очевидно, ситуація у Коломойського зараз – або пан, або – пропав. На тлі таких подій прихильність до Зеленського каналу «1+1» (який теж отримував кредити в банку «Приват» ще й під відсоток нижчий за депозитний) стає напрочуд зрозумілою.

Привести до влади в Україні Зеленського для Коломойського неймовірно вигідно. По-перше, не маючи досвіду політичної боротьби, Зеленський наділений нечуваний цинізмом. «І вашим – і нашим», це його стиль дії протягом всієї кар'єри. Вчора розмірковувати зі сцени як видобувати електрику з протестувальників побитих «Беркутом», а сьогодні виступати перед вояками в АТО – принциповість там і не почувала. Така людина погодиться на будь-які оборудки заради прибутку.

По-друге Зеленський у Коломойського на фінансовому гачку – вже відомо що канал «1+1» винний Зеленському 4 мільйони доларів. Знаючи Коломойського, легко збагнути, що цих грошей Зеленський може не побачити ніколи.

Й по-третє. Очевидно кожному, хто хоч трошки знається на українській політичній кухні – Зеленський може бути лише дуже слабким президентом. Досвіду керування не те що міністерством, а навіть ОТГ, він не має як такого. Він ніколи не спілкувався на рівних з міністрами і олігархами. Він не має команди, яка здатна перехопити керівництво державою. «Команда Зеленського» - це група «просто хороших хлопців і дівчат», а «хороший хлопець», як відомо – не професія. Зеленському доведеться звертатися по допомогу до осіб які здатні керувати державою – а таких чимало в структурах «Привату». Рука руку митиме – Зеленському дадуть грати «Слугу народу»на телевізорі (цинізму йому вистачить), а тим часом люди Коломойського спишуть олігарху всі його борги.

А оплачувати всю радість доведеться нам. Усім.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко