"Найбільша проблема Зеленського" - Віктор Бобиренко

"Найбільша проблема Зеленського" - Віктор Бобиренко

Це щоб його рейтинги пережили зиму. Тоді його штаб спробує нейтралізувати основних конкурентів і не допустити нових. І зробити вибори.

Але мені за нього страшно. Як вони збираються пережити зиму з такими цінами на газ?

А газ у п’ятницю у голандських хабах перетнув позначку у 500$ за тис куб. м., а такий же об’єм газу з доставкою до кордонів України коштує 18145 грн (приблизно $676) .

І газ дешевшати не буде. Бо:

1) Виявляється, впав видобуток на найбільшому європейському родовищі газу у Гронінгені (Нідерланди). Там ще у 2017 році товарний обсяг газу був 24,8 млрд. куб. м.

У 2020му - лише 8,6 млрд,, а прогноз на майбутній рік – 4 млрд. кубів.

2) Бо у 2024-2025 роках, очікується зростання попиту. Тому-що Європа забуває про вугілля і теплову генерацію. Прогнозовано збільшиться рівень імпортозалежності європейського ринку від поставок газу із Росії. І у Путіна лікованіє з цього приводу.

3) Натомість із США будуть постачати менше скрапленого газу. Там теж видають менше ліцензій на видобуток, бо екологи ропщут і погрожують. До того ж, збільшився попит на газ у Східній Азії і частина експортерів скрапленого газу із США переорієнтувалася на щедрий азіатський ринок.

4) Ну і звичайно ж Росія зволікає з поставками через нашу трубу. Тому європейці недобирають звідси.

А у нас річна ціна, яку і так усі вважають захмарною – 7:96 грн.

Як у Зеленського збираються розрулювати ситуацію? – хтозна.

Перекрити тему в бюджеті у нас по тарифу на електроенергію (якщо закривати бюджетом) коштуватиме – десь близько 30 мільярдів гривень. А тут газ у 2,5 рази виріс. Якими грошами це перекриєш?

Хоча, цікава новина – Зелені запозичили на зовнішніх ринках цього тижня 500 мільйонів баксів під майже 7%.

Зеленському воно простіше. Він живе у державній резиденції і у нього всьо пучком.

А як бути тітонці, у якої в селі хата у сто квадратів, діти в приймах десь у заграніцах, а пенсія у неї менша, чим їй треба буде заплатити, якщо річну ціну піднімуть?

Але у будь-якому випадку – Нафтогаз – банкрот.

І хтось по кутках в офісі президента голосомкогось із Ланістерів шепче Зеленському: Зима близько.