«Найважливіше за вчора» - Олег Пономар

«Найважливіше за вчора» - Олег Пономар

Давос. Через те, що у США #RussiaGate у розпалі, президент США, Дональд Трамп, після свого виступу в Давосі відразу полетів додому. Отже, президент України, Петро Порошенко, провів годинну зустріч з держсекретарем США, Рексом Тіллерсоном, під час якої високі сторони домовились відновити роботу комісії стратегічного партнерства Україна-США. Комісію було засновано у 2008 році, але довший час вона не проводила своїх засідань, які заплановано поновити вже з березня. Також важливим наслідком зустрічі є те, що текст майбутньої резолюції Ради Безпеки ООН стосовно миротворців на Донбасі повністю узгоджено між США та Україною.

Дубаї. Зустріч Курта Волкера зі Сурковим. Наочних (тих, що на поверхні) зсувів в цьому процесі до завершення виборів Путіна президентом Московії (18.03.18) не буде. Але Сурков мав змогу особисто оцінити всі три тузи Волкера — зброя для України, "хорватський" закон та нові санкції. "Хорватським" законм Сурков залишився дуже незадоволеним, і це правильна реакція — заради цього закон і було ухвалено. Було б дивним, якби він йому сподобався, адже насправді цей закон затверджує можливість завершити війну на Донбасі на українсько-американських засадах, водночас не порушуючи мінських угод. Зі санкційним тузом Москва буде знайомитись весь наступний тиждень. Саме таким чином відбуватиметьс зближення позицій Волкера й Суркова до їхньої наступної зустрічі ( а їх буде ще багато, зі Сурковим чи з тим, хто його замінить).

Санкції. Вчорашній 12-й пакет (плюс 21 громадянин та плюс 21 компанія Московії) жодним чином не скасовує і не підмінює 13-й пакет, який набере чинності вже в понеділок, а тим більше і звіт міністерства фінансів США про "гаманці" Путіна, який має бути оприлюднено у п'ятницю. Отже, наступний тиждень — повністю санкційний.

Ну і на десерт: апеляційний суд Англії відклав на пізніше ухвалу у судовому процесі України проти Московії у "справі Януковича" (мова йде про ті $3 мільярди).

P.S. Коротка довідка про санкції за минулий рік:

8-й пакет США — підписано президентом Обамою у грудні 2016
9-й пакет США — закон Конґресу у серпні 2017
10-й пакет США — "дипломатичний" у вересні 2017 (скорочення віз, персоналу, закриття консульств, конфіскація дипвласності)
11-й пакет США — за порушення Угоди про ліквідацію ракет малої та середньої дальності, листопад 2017
12-й пакет США — за агресію проти України (підписано вчора)
13-й пакет США — за втручання у вибори в США (має бути підписано в понеділок)
14-й пакет США — звіт міністерства фінансів США про майно оточення Путіна (буде у п'ятницю)

4-й пакет ЕС — за постачання турбін Siemens до Криму, серпень 2017

Олег Пономар