"Наздогонаючи потяг..." - Євген Маслов

"Наздогонаючи потяг..." - Євген Маслов

Пообещал себе ничего не писать первые 100 дней. И не писал, не оценивал, не спорил, не клеймил, не радовался и не злопыхал, потому что у каждого президента должна быть возможность поработать эти самые 100 дней после выборов и показать результат из плюсов и минусов.
Плюс пока вижу один - закончилась эпоха поколения политиков, носивших комсомольские значки - парламент помолодел) правда это не совсем заслуга Владимира Зеленского, но он приложился тоже)
Честно говоря, ждал пресс-конференцию президента Владимира Зеленского с пояснением - что удалось, что нет и почему, что будет дальше. Не дождался (на 100 дней на Цензоре вышло Бутусовское интервью с Коломойским - которое интересно было прочитать, потому что Коломойский высказался по всем или почти по всем политико-економико-социальным и даже гендерным темам)) и его логика понятна. А шестой президент на 100 дней промолчал. Понятно, что после присяги новых слуг народа и формирования нового Кабмина начнется вал законопроектов - их там пророчат чуть не сто сразу и еще изменений к Конституции почти пять сотен. но это будет завтра, впрочем уже сегодня))
Перечитал программу президента Владимира Зеленского - про Україну мрії и про змінимо Україну разом - і вирішив для себе пройтися по розділам - чи є щось виконане (до речі, раджу перечититати https://program.ze2019.com/…):
Народовладдя через референдуми - думка зрозуміла, доволі стрьомна, але за 100 днів нереалізована.
Людина — вища цінність! - звучить чудово, хотілося б, але не сталося поки, як не стало і менше держави у житті, і слова про повагу до людської гідністі теж якось підвисли у повітрі.
Справедливість і Рівність усіх перед Законом - гарно, але щоб щось було суттєво зроблено заради втілення цього гасла - не помітив, може не розгледів)
Безпека Людини. Безпека Країни - теж щось не пригадаю за ці 100 днів.
Заможний громадянин — заможна держава - податки, нульова декларація, кредитування, ринок землі - там класний розділ був у програмі - але на жаль, нічого поки не відбулося.
Не боротьба з корупцією, а перемога над нею - тут за фактом були тільки електоральні поїздки та гнівні слова корупціонерам та тим, хто їх кришує - їдіть у відставку, йдіть під три чорти - це справедливо, гнівно, ефектно, але не системно і не дієво. Та й до задекларованої повної відкритості і публічності щось кроків не побачив.
Здорова та освічена нація - знов нічого не пригадаю із суттєвого.
Комфортна країна - про освіту, пенсії, капремонт інфраструктури та екологію було гарно сказано у програмі, але за 100 днів все як було, так і залишилося.
Електронна країна - поки теж залишилася мрією на майбутнє.
Ось і все щодо нагадування про програму, за яку проголосувало 73,23% відсотка українців.
Якщо кинути оком на сфери, які залежать не від Кабміну та ВР, а лише від президента Зеленського - зовнішня політика, війна з Роією та президентська вертикаль - тут змін теж суттєвих не помітив. Політичний вектор країни не змінився, війна продовжується, вертикаль працює у звичайному режимі із новопризначеними головами держадміністрацій всіх рівнів. Де зміни? Питання риторичне) Відповідь з вчорашньосьогоднішніх коментарів політологів — очевидно вони будуть у наступні 100 днів?!)
Інформаційні сплески, реальні прояви і дії президента - розпуск ВР, відставка КМ - це зміни, виграш виборів до ВР і формування монобільшості - зарано говорити про гарно чи погано - але це політичні зміни. Дзвінки Путіну - це щось нове, але без результату. Скасованому військового параду - громадіни показали альтернативу - Ходу Гідності. Це було круто! І не лише у Києві, у Харкові також.
Я не буду нагадувати про шаурму та селфівідеозвернення, показові «розноси» чиновників, створення Офісу президента замість Адміністрації. Це все дріб’язкові іміджеві, піарськи речі - вони не мають прямого стосунку до реалізації передвиборчої програми.
Що дійсно напружило і збентежило - заяви про спілкування із суспільством без посередників, без журналістів, слова однопартійця Зеленського про журналістку - «тупа вівця», і ставлення до критики всіх прихильників - як до порохоботства( це напружує особисто мене найбільше.
Але за останніми опитуваннями фонду Демініціативи ім. Ілька Кучеріва - 63 відсотки українців позитивно оцінюють перші кроки президента та його команди. Пам’ятаєте - на виборах Володимир Зеленський отримав більше ніж 73 відсотки голосів підтримки своєї програми. Є сенс слідкувати за динамікою)
Отже завтра, чи вже сьогодні - почнуться намагання навздогнати потяг, який йде у наступні 100 днів) і Кабмін і Рада вже не заважатимуть) що не так? Напевно, друзі-громадяни, після наступних 100 днів, буде сенс знов перечитати передвиборчу програму і поставити плюси і мінуси)) вибачайте за багато букв))

Євген Маслов