"Не можна доторкатися до грошей російських олігархів" - Віталій Портников

"Не можна доторкатися до грошей російських олігархів" - Віталій Портников

Коли напередодні міжнародного форуму в ізраїльському центрі Яд Вашем багато журналістів стверджували, що головним героєм цього заходу стане російський президент Володимир Путін, а самі жертви трагедії гратимуть роль статистів, цих незалежних спостерігачів звинувачували мало не в блюзнірстві. І не приховую, людям, які втратили своїх близьких під час Другої Світової війни, чути це було важко.

Коли президент України Володимир Зеленський виступив з ініціативою передати місця української делегації на форумі сім'ям жертв Голокосту, Яд Вашем звинуватив його в цинізмі і нерозумінні ситуації. Схожі звинувачення раніше звучали на адресу президента Польщі Анджея Дуди та інших політиків, які відмовилися приїхати в Єрусалим на знак протесту проти російського спотворення історії та спеціальної ролі, яку організатори відвели Путіну.

Але тепер виявляється, що звинувачення у спотворенні історії і організації сумної церемонії в інтересах кремлівського правителя були правдивими - і це визнало керівництво меморіалу. Воно виступило зі спеціальним листом, в якому йдеться про спотворення історичних фактів. Причина такого спотворення не називається, проте вона є очевидною. Тому що спотворювалися або ховалися факти, які були незручні для Кремля і його мешканця. "На форумі не згадувалося ані про розподіл Польщі між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною в 1939 році, ані про окупацію Західної Європи в 1940-му"- визнає Яд Вашем. У матеріалах форуму, крім того, взагалі не згадували про Україну - очевидно, щоб зайвий раз не дратувати Путіна.

Це - справжнісінька ганьба. І визнана ганьба. Ганьба, коли загибель мільйонів людей використовується в дрібних інтересах авторитарного політичного лідера. Ганьба, коли найбільший в світі меморіальний центр йде назустріч амбіціям російського олігарха, головне завдання якого - заробити більше грошей, а значить - вислужитися перед Путіним.

Яд Вашем вже пережив свою ганьбу і ми, нащадки жертв Голокосту, змушені переживати цю неприємну сторінку історії разом з ізраїльським музеєм. А тепер черга за Україною.

Тому що в Україні меморіальний центр в Бабиному яру теж будується на гроші російських олігархів. І те, що цей проект отримав схвалення української влади і прикривається прізвищами ізраїльських громадських діячів - ніяке не виправдання того, що відбувається. Під час організації форуму в Яд Вашем теж співпрацювали з владою і прикривалися відомими іменами. Всі ці інституції і всіх цих людей просто грубо і нахабно використовували.

В Україні буде саме так, якщо не гірше. До російських олігархічних грошей не можна доторкатися. Вони погано пахнуть і за ними завжди стоїть Кремль.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ