"Не можна піддаватися на шантаж Путіна та Лукашенка" - Віталій Портников

"Не можна піддаватися на шантаж Путіна та Лукашенка" - Віталій Портников

Президент Литви Гітанас Науседа виступив категорично проти можливої згоди із шантажем білоруського правителя Олександра Лукашенка. Лукашенко пропонує транспортувати українське зерно білоруською залізницею до литовського порту Клайпеда - в обмін на відмову від санкцій проти Білорусі.

“Давайте спершу подивимося з позиції України. Хочуть сказати, що потрібно упорядкувати всю інфраструктуру, потрібно упорядкувати рух, щоб вантажі рухалися з території України через Білорусь до країн Балтії. Однак чи не станеться так, що за цією налагодженою інфраструктурою на якомусь етапі війни рухатиметься військова техніка у зворотному напрямку? Їм слід дуже обережно оцінювати таку перспективу”, - заявив Науседа.

Так само президент Литви оцінює вимоги Лукашенка. “Європейський Союз запровадив дуже чіткі санкції щодо добрив, Литва також ввела ці санкції, і що — давайте заплющемо очі і скажемо, що Лукашенко раптом став набагато прийнятнішим лідером або зробив щось добре, тому ми маємо скасувати ці санкції?”, — сказав він.

Той самий підхід має бути застосований і до розмінування портів. Не можна дозволити Путіну та Лукашенку використати шантаж голодом для появи санкційних лазівок та полегшення можливостей для нових атак на Київ та Одесу. Тим більше, що ці атаки нікуди не зникли з планів Путіна, і російська армія до них готується.