"НЕ ОПУДАЛОМ – ТАК ТУШКОЮ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"НЕ ОПУДАЛОМ – ТАК ТУШКОЮ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Комітет ВР з паливо-енергетичного комплексу прийняв рішення про перенесення запуску ринку електроенергії на 3 місяці.

Знаєте, заповзяття, з яким шановний Ігор Валерійович намагається перенести терміни запуску оптового ринку електроенергії в Україні – уже викликає захват. Стає зрозуміло як він став мільярдером. Все за Висоцьким: «там шпионки с крепким телом, ты их в дверь – они в окно».

Нагадаю, що роздрібний ринок електроенергії в Україні запрацював з 1 січня поточного року. Оптовий ринок запрацювати мусить з 1 липня. Планується впровадження нової конкурентної моделі ринку і норми Третього енергопакету ЄС, у тому числі в питаннях розподілу компаній за напрямками розподілення і передачі електрики.

13 травня прем’єр Володимир Гройсман підтвердив, що запустити ринок електрики планується вчасно. І відтоді за дату запуску оптового ринку почалася пекуча боротьба аж до дзвінків олігарха Коломойського прем’єру Гройсману і засідань РНБО за участі президента Зеленського, де «більшість учасників засідання зійшлися на тому, що дію закону треба відкладати» - голова РНБО Данилюк. Коли прем’єр Гройман заявив, що ринок електроенергії буде запущений вчасно – канал «1+1» видав проти нього порцію вишуканої міцної «чорнухи». Вони уміють.

А Ігорю Валерійовичу ринку електроенергії – не треба. У Ігоря Валерійовича – феросплавні заводи, де ціна електрики – до 50% собівартості продукту. Ігорю Валерійовичу новий ринок електроенергії стукає у найбільшу його ерогенну зону – у кишеню.

Тому… Як казав покійний Чечетов: «Оцініть красу гри».

На засідання РНБО нічого не вийшло, Кабмін Ігоря Валерійовича посилає – доводиться діяти знову через Раду. І от комісія ВР по ПЕК, за відсутності журналістів, без анонсу прийняла два рішення – про зелений тариф для домашніх сонячних станцій і про перенесення терміну запуску ринку електроенергії на три місяці.

«Але ж у ВР уже був поданий законопроект про перенесення дати запуску ринку електроенергії – і нардепи його навіть у порядок денний не включили» - заперечите ви. І будете праві. Але.

Розумієте, детальне ознайомлення з обома законопроектами відкриває дивовижну річ. Обидва законопроекти прийняті комітетом ВР по ПЕК – про «зелений тариф»! Очевидно, для запуску «зеленого тарифу» треба приймати їх обоє. Але. Законопроект 10343 містить ще мале-е-е-есенький такий підпункт, яким запуск оптового ринку електроенергії переносить на 1 жовтня 2019 р. Тобто – питання перенесення впровадження ринку електроенергії банально вшили в законопроект про «зелений тариф» для СЕС.

Іншими словами все зроблено за старими добрими заповітами рейдерів – депутати які голосуватимуть за «зелений тариф» насправді проголосують за перенесення впровадження оптового ринку електроенергії. Їй-Богу треба уважніше переглядати інші законопроекти, що їх подають до ВР. Фантазії бракує аби уявити, куди ще зацікавлені нардепи зашиють інтереси Ігоря Валерійовича – у розширення ринку парфумів, у регулювання ринку дитячих іграшок, чи у медичні вимоги до контрацептивів?

Справа тепер – за сесійною залою Верховної Ради. Очевидно, тепер нардепів будуть активно агітувати голосувати за закони про «зелений тариф». Як казали в тому анекдоті: «не опудалом – так тушкою».

Наступний хід за прем’єром Гройсманом.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко