"Не полишає відчуття, що нас будуть намагатись розкрутити на початок Громадянської Війни" - Леся Литвинова

"Не полишає відчуття, що нас будуть намагатись розкрутити на початок Громадянської Війни" - Леся Литвинова

Мало хто пам'ятає, як під час референдумів в Криму і на Сході, поодинокі голоси намагались казати, що будь-який регіон можливо розкачати, було б бажання. Цим просто не пощастило опинитись географічно ближче до кукловода.

А Чернігів у 15 році? Хтось пам'ятає як були перекриті вулиці тими, хто протестував проти заборони Корбану сіяти гречку під час агітації? Скоріш за все майже всі забули. В Чернігові не було голоду. Да і на Корбана містяни навряд покладали великі сподівання. Але полихнуло жарко. Ніхто зрозуміти не встиг як це відбулось.

Але ж Нові Санжари пам'ятаєте? Це було зовсім недавно. Пам'ятаєте оскаженілий натовп, який готовий був розірвати нещасних людей, яких привезли з літака? Дитяче обличчя крізь розбите каменем скло? Палаючі шини і поліцейські кордони?

Те, що відбулось в Космачі - абсолютно така саме історія. Ні, я в жодному випадку не виправдовую тих, хто нападав на жінку з дитиною. Але це - накачаний емоціями натовп. Дурний розігрітий натовп, яким так легко керувати. Особливо, коли натовп впевнений в тому, що хтось, або щось несе йому загрозу.

Ні, немає жодного сенсу апелювати до розуму. Або намагатись спрямувати агресію в інше русло - наприклад, на тих, кого не можна називати, аби не заблокував ФБ. Бо дверцята до комори з розумом моцно заблоковані свіжою гарячою емоцією.

І, доречі, чим гарячіше емоція, тим легше нею керувати ззовні. А ми зараз всі на піку емоцій. Такі собі люди без шкіри. Торкнись - накриє пекельний біль. І ми абсолютно ідеальні об'єкти для будь-якої провокації.

Останні тижні мене не полишає відчуття, що нас будуть намагатись розкрутити на початок Громадянської Війни. Справжньої. Кривавої. Яка не залишить нам шанса ані на перемогу над ворогом, ані на повагу партнерів, ані, власне, на існування.

А всі ці локальні бої з ТЦК, розкриття державних переворотів, звільнення головкома, показні карні справи, трагікомічні полювання на журналістів - лише спроби зрозуміти де вдарити найболючіше. Так, аби одним сірником спалити цю країну к хренам собачім. Бо перемогти її на полі бою виявилось важко.