"НЕ ТРЕБА МАТИ ЗАВИЩЕНИХ ОЧІКУВАНЬ ПО ГРИВНІ" - Александр Гончаров

"НЕ ТРЕБА МАТИ ЗАВИЩЕНИХ ОЧІКУВАНЬ ПО ГРИВНІ" - Александр Гончаров

На готівковому ринку курс долара США на цьому тижні сягнув за 39 грн, і є ймовірність подальшого росту «американця». І у ці дні мене все частіше питають, як поводитися на нашому валютному ринку найближчим часом? Купувати долари та євро, чи позбавлятися нашої валюти?

Питання, звичайно, злободенні. Розмірковуючи на цю тему, потрібно обов'язково враховувати ті цілі, які стоять перед вами. Зокрема, якщо хтось збирається витратити свої валютні накопичення протягом найближчих двох-трьох місяців, то в такому разі не радив би здійснювати будь-які обмінні операції з гривнею або, навпаки, з «американцем».

А от якщо поставлено завдання щодо заощадження та накопичення коштів на період одного-двох років, то віддав би перевагу долару США, який має кращі перспективи, ніж наша гривня в умовах війни. Тому що у тривалому проміжку часу зберігаються фактори сильного тиску на гривню; досі в Україні активно діє магічний механізм запуску локальних фінансових криз – вільний рахунок капіталів, волатильність гривні та висока прибутковість фінансових активів. Все це і є керрі трейд.

При цьому спостерігається висока інфляція по гривні. На жаль, гривня підібралася до такого рівня, за яким вона не може залишатися. З простої причини: подальше обвалення гривні дуже погано позначиться на українській економіці та спричинить гіперінфляцію. У 90-х роках ми це вже проходили. І зараз «веселуха» ще не розпочалася, а дефіцит бюджету України та боргове навантаження продовжують зростати. Немає й зростання податкових надходжень.

Ну, а якщо у вас зовсім невелика сума, то треба просто сидіти і чекати. Загалом і все. Нарешті, не важливо скільки грошей у вас на рахунку, важливо, щоб ви вміли цей рахунок поповнювати.