"НЕ ЙОГО ЦЕ ЗАСЛУГА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"НЕ ЙОГО ЦЕ ЗАСЛУГА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

«От що тобі й зараз не так із Зеленським? Хіба ти не бачиш, він помінявся?» Мені часто ставлять таке питання. Проте бажання міняти своє ставлення до чинного президента України я не відчуваю аніскільки. Чому?

 Ну по-перше, я терпіти не можу подвійних стандартів. Я завжди прошу з тими самими критеріями, що й до Зеленського підходити до інших політиків. До Петра Порошенка, наприклад.

 Порошенкові досі згадують Іловайськ (у якому його провини не було як таке) та Дебальцево (яке у військових училищах Бундесверу вивчають як приклад). Давайте і Зеленському згадувати все. Зупинені реформи Порошенка по армії (будівництво сержантських гуртожитків, наприклад), зірвані державні оборонні замовлення, пандемію КОВІД де в окремі періоди українці помирали зі швидкістю два Іловайська на день. Годиться? Що війна все обнулила? Перепрошую, війна почалася у лютому 2014 р., а не в лютому 2022 р. Якщо ж все обнулило російське вторгнення, то хай воно обнулить все й для інших політиків. Давайте розповімо, як Порошенко забезпечує армію безпілотниками, тягачами, вантажівками та БТРами, а Зеленський НЕ забезпечив ЗСУ літньою форомою, а замість зимової видають бушлати з полістеру, який горить синім полум’ям – на тлі яєць по 17 грн. Годиться?

По-друге. Нам розповідають що головні заслуги Зеленського – те що ЗСУ змогли відбити частину територій, що Україні дають іноземну зброю і що Зеленський, мовляв, сформував міжнародну коаліцію на підтримку України. Все це – брехня цілковита. Те що ЗСУ змогли перейти в контрнаступ, заслуга не Зеленського а генерала Залужного, стараннями якого ЗСУ виявилися готові до війни. Чому Зеленського так вибісило питання журналістки «5-го каналу» про Баканова? Та тому, що друг Зеленського з дитинства, Баканов до останнього не вірив у російське вторгнення. А в його відомстві виявився розсадник російських шпигунів. Зеленський зараз сильно хотів би аби про таке забули.

Зеленському дали зброю? Я нагадаю, що зброю Зеленському давали ще тоді, коли «Слуги народу» голосили, що Захід попередженнями про війну та евакуацією своїх посольств підриває економіку України та розпалює конфронтацію з Росією. Як поєднується одне з одним? Відповідь – ніяк. Бо якщо визнати що Зеленський вірив у російський напад і особисто вибивав зброю у союзників, доведеться визнати що Бучу і Бородянку на розправу русскім кинули свідомо. А це – визнання вини в загибелі тисяч людей.

Зеленський сформував коаліцію? Тобто Захід допомагає нам завдяки Зеленському, а не через позицію США і Британії? Чи нам хочуть сказати, що Зеленський заохочував Байдена і Джонсона ще до вторгнення, коли «Слуги народу» звинувачували їх же в ескалації війни? А ще така деталь. Вже відомо, що законопроект про ленд-ліз для України, американські конгресмени подали ще ДО російського вторгнення. Це теж Зеленський? Чи треба визнати, що Зеленському на відміну від Порошенка просто надзвичайно пощастило, що у президентах США нині не Обама і не Трамп, а Байден, проти якого чиновники ЗЕ кримінальну справу порушували. З Порошенка спускали шкуру, коли в каналу «1+1» вимагали відкрити власників (тобто Медведчука). За президента Зеленського США вирубили з Ютубу Деркача і Дубінського, бо мінюст США назвав їх російським агентами. Бо США обпеклися на спробі Москви втрутитися в американські вибори.

Зеленський неймовірно везучий, це правда і я сам писав про це. Зеленському вдається його відосиками заколисувати частину населення, це теж правда. Але це й все.

Насправді в тому що ми протистоїмо ворогу, ми дякувати маємо Заходу – бо примусив нас створити систему за якої президент вирішує не все. Дещо залежить від Верховної ради і опозиції в ній. Багато залежить від командувача ЗСУ. Чимало залежить від міністрів і чиновників на місцях. І нарешті, просто безмежно залежить від позиції пересічних людей. А люди встали на захист своєї Батьківщини. Наш опір – заслуга всіх українців. А не лише президента, який не втік.

Це не всі мої претензії до Зеленського. Писатиму ще.