"Не знаєш як вчинити - дій за законом”

"Не знаєш як вчинити - дій за законом”

На прес-конференції президента Зеленського журналіст видання “Блумберг” поставив питання главі держави:

“Чи не бачите ви підстав до звільнення голови Національного банку України Кирила Шевченка?”

Відповідь президента була такою:

“На сьогодні я вважаю це правильним” - мається на увазі “голова НБУ Кирило Шевченко повинен залишитися на посаді”. (посилання на запитання - https://www.youtube.com/watch?v=GrL7FQGrVF8)

Ок, зафіксували. А тепер ми розповімо президенту та всім вам про аферу в Укргазбанку в той час, коли його очолював чинний голова НБУ - Кирило Шевченко.

Нещодавно журналісти оприлюднили розслідування (https://thepage.ua/.../kak-iz-ukrgazbanka-vyveli-200-mln...), в якому розповідають як топ-менеджмент державного Укргазбанку в 2016 році вивів 200 млн грн на ФОПи “посередників”, які нібито залучали клієнтів до банку.

Для початку трохи контексту:

Після початку війни українські держбанки переживали гостру кризу. Для того, щоб хоч якось допомогти держбанкам, в 2014 році Кабінет Міністрів України провів постанову ( №10874/1/1-14), якою зобов'язав державні підприємства закрити рахунки в комерційних банках та переходити на обслуговування до держбанків, щоб ті мали хоч якихось клієнтів.

Схема полягала в тому, що Укргазбанк платив величезні кошти стороннім посередникам за те, що вони приводили в банк клієнтів у вигляді великих державних підприємств. Все це було нонсенсом, адже постановою Кабміну державні підприємства були ЗОБОВ’ЯЗАНІ перейти на обслуговування до держбанків.

Серед осіб, які отримали “комісії за залучення клієнтів” немає професіоналів банківської сфери, проте є пенсіонери та студенти.

Кілька прикладів:

23-річна студентка Владимирова Ольга Олегівна, отримала 9.5 млн грн комісії

Пенсіонерка Марія Володимирівна Костюк, яка отримала 14 млн грн комісії

Активісти навідались додому до цих людей та поставили питання щодо величезних комісій, отриманих на їхні ФОПи. Люди губилися та не знали, що відповісти. Відеорепортаж можете подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=apuI9Rbs9F4).

Як бачите - це ніякі не “експерти банківської сфери”, здатні залучити великих клієнтів до держбанку. Це звичайні люди, ФОПи, яких використали, щоб вивести гроші, через хитру схему “комісій”.

Додаткові аргументи на користь того, що справа тут не чиста випливають, коли ми уважно поглянемо на інших людей, які також отримали комісію від Укргазбанку.

А саме - Герасим’юк Катерина Ігорівна та її чоловік, колишній перший заступник Генерального прокурора України, Герасим’юк Микола Володимирович (в 2010 році - співробітник Укргазбанку). Разом вони отримали аж 19 млн грн!

Саме Герасим’юк очолював відділ прокурорів які вели справу “Терра банку”, до якого також причетний Кирило Шевченко.

(детально про справу тут - https://thepage.ua/.../kak-glava-nbu-kirill-shevchenko...).

Отже, чуємо ваше запитання “якщо в Укргазбанку крали гроші, то чому немає справи в НАБУ?”. А вона є! І сьогодні, 30 листопада 2021 року, ми вже можемо вам заявити, що розслідування справи фактично закінчено, та проекти підозр фігурантів справи направлені до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Ми не можемо вам назвати імена та посади людей, які фігурують в розслідуванні. Ми тільки нагадуємо, що головою правління Укргазбанку під час цього "схематозу" був саме чинний голова НБУ Кирило Євгенович Шевченко.

У відповіді журналісту “Блумберга” президент Зеленський зазначив:

"не знаєш як вчинити - дій за законом”.

Згідно з законом значить? ОК - тепер давайте подивимося “за яких умов можна звільнити голову НБУ”:

Закон про Національний Банк України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/679-14/page#Text) каже:

Голова Національного банку звільняється з посади Верховною Радою України за поданням президента України у таких випадках:

(пункт шостий) втрати бездоганної ділової репутації;

У законі про “Про банки і банківську діяльність” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2121-14) можемо знайти дефініцію терміна “ділова репутація”.

“Ділова репутація - відомості, зібрані Національним банком України, про відповідність діяльності юридичної або фізичної особи, у тому числі керівників юридичної особи та власників істотної участі у такій юридичній особі, вимогам закону, діловій практиці та професійній етиці, а також відомості про порядність, професійні та управлінські здібності фізичної особи;”

Так ось, для голови НБУ вона повинна бути “бездоганною”, - це означає що ніяких сумнівів щодо законослухняності голови Нацбанку не повинно бути.

Беручи до уваги усе вищесказане (“схему ФОПів” в Укргазбанку, той факт, що Кирило Шевченко у цей час був на посаді голови правління банку, завершене розслідування НАБУ про розкрадання коштів в “Укргазбанку”, та передані проекти підозр до САП), в нас виникає запитання:

Пане президенте - чому ми не бачимо Вашого подання до ВР про звільнення голови НБУ Кирила Шевченка? Невже по вашому він ще не втратив “бездоганну репутацію”?

❗Позиція Ради громадського контролю НАБУ❗

Кирило Шевченко має бути НЕГАЙНО звільнений з посади голови НБУ на тлі оприлюдненого розслідування журналістів та справи Національного антикорупційного бюро щодо розкрадання коштів в Укргазбанку.