"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"І сказав їм: «Істинно кажу вам, що деякі з тут-які не зазнають смерті, доки не побачать Царства Божого, що прийшло в силі." (Мк. 9.1)
Несення хреста свого - це шлях надії, шлях за Богом в Царство Небесне. Євангеліє однозначно стверджує, що Царство Небесне, сила його проявляється не тільки після смерті нашої, не просто "коли-небудь", але і "серед присутніх тут". "... не прийде Царство Боже помітно, і не скажуть: ось, воно тут, або: Там. Бо ось, Царство Боже всередині вас є" (Лк. 17: 20-21). Зростання Царства Бога в середині нас - це процес, як у притчі, про закваску "Царство Небесне подібне до закваски, що її бере жінка, і кладе на три мірі муки, аж поки все вкисне" (Мф. 13.33).
Сьогодні, в Неділю по Воздвиженні, чесний хрест Господній, виставлений для поклоніння, прикрашений квітами, лежить в храмі. Але сьогодні ж ми святим і День Недільний - день істинної перемоги, день спасіння нашого. Це означає, що нехай маленький, можливо навіть непомітний крок до Царства Небесного і в Царстві Небесному ми зробили. І нехай цей крок невеликий, але він має своє значення.
Царство Боже - це не місце, це стан, це дія благодаті Святого Духа. Як сказав Ісус Христос: "ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий" (Діян. 1.8). Кожен наш крок в Царстві Небесному - це сповнення силою і благодаттю Святого Духа. Коли ми це розуміємо, стає простіше розгледіти серцем "Царство Боже, що прийшло в силі." Воно і тоді, коли замість того, щоб поніжитися в ліжку ми піднімаємося і йдемо в храм, бо розуміємо, що без Божої благодаті задихатися будемо. Воно проявляє свою силу тоді, коли ближні наші ненавидять або ображають нас, а ми за них молимося. Царство Боже, що прийшло в силі, — це захист рідної Батьківщини. Царство Боже, що прийшло в силі, - це коли ми підтримуємо один одного і робимо спільні переможні справи..
Сила Царства Божого приходить не ззовні, від яких-небудь старців або пророків. Силу Царства Божого актуалізуємо ми і ніхто інший. Двері в Царство Боже, і Силу Його всередині нас є, в глибинах нашого серця. Розкопати ці двері, відчинити і впустити благодать Святого Духа і владу Царства Божого в своє життя, залежить від нас.
Олександр Дедюхін