"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Про чудеса і подарунки.
Найперше чудо, яке пропонує нам християнство, це боговтілення. Це те, як Бог став людиною. Всі інші чудеса походять від цього. Християни не вважають, що чудеса «трапляються», «стаються». Всі чудеса мають єдину мету: спасіння людини від смерті, яку переміг Ісус Христос на хресті. Але перемога ця починається із Боговтілення — Різдва Христова.
Так от, всі чудеса, котрі бувають з нами — це етапи осмисленої наступальної стратегії Бога, метою якої є перемога. Вагомість та достовірність кожного «маленького» чуда перевіряється відношенням до Чуда Чудес — воскресіння.
Воскресіння Ісуса Христа починається з Його умалєнія і боговтілення.
Нашому воскресінню ми навчаємось через подяку. Ми вчимося дякувати Богові за найменші подарунки, за людей, за обставини навколо нас. Ми дякуємо за чудеса, втрати та труднощі. Ми дякуємо за те, що маємо можливість робити подарунки іншим.
В період різдвяного ажіотажу важливо памʼятати, що традиція дарувати подарунки на Різдво Христове виникла від того, що християни хотіли подарувати один одному радість, привітати один одного з Різдвом Бога, і кожен, хто дарував подарунок, хотів бути рукою Божою у цьому світі, актуалізацією Божої сили, частиною Божої стратегії.
До речі, традиція дарувати подарунки таємно, - це теж намагання перемкнути увагу не на дарителя, а на Бога — автора головної переможної стратегії.