"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Перша неділя Великого Посту — це неділя Торжества православʼя.
Торжество православʼя — це не перемога над зовнішнім ворогом чи обставинами.
Торжество православʼя — це перемога над власним невірством, мракобіссям, небажанням бачити Бога в собі, а себе біля Бога.
Відкидання ікони — це відкидання того, що Невидимий та Неосяжний явив Себе.
Шанування Образу — є намагання збагнути боголюдську повноту Христа, початок любові.
Продовження цієї любові — вміння бачити у сусіді образ Живого Бога.
Сповнення любові — прийняття Святої Трійці.
Але сьогодні, вкотре вже за часів пандемії, я хочу звернути вашу увагу на одну важливу річ. Марновірство — це теж гріх. Свята Чаша - це не дезинфікуючий засіб. Не потрібно нам уподібнюватися тим дурним іконошанувальникам, які фарбу з ікон домішували до Св. Чаши та думали, що від цього Причастя буде сильнішим. Їх мракобєсіє стало однією з причин іконоборства.
Звісно, Ісус Христос взяв на Себе всі наші немочі, та поніс хвороби. Але в першу чергу тут говориться про немочі та хвороби душі, які виникли внаслідок наших гріхів. Ми молимось за зцілення хворих. Євангеліє нам розповідає про чудеса, і ці чудеса досить часто відбуваються з віруючими. Однак "механізм" чудес набагато складніший, ніж уявляють собі деякі.
Свята Чаша не вбиває віруси. Тіло та Кров Христа дають вічне життя у всій його повноті, а вже як актуалізується це вічне життя конкретно в нас - ми не знаємо. Не треба уподібнюватися тій жінці, яка одного разу спитала священика: "Я прийшла до Вас причаститися, бо хочу, щоби чоловік від коханки повернувся, через скільки воно подіє?"
Причастя допомагає рости любові, жертовності, в нас, знищує ненависть, страх, брехню та боягузтво. Причастя вирощує в нас плоди Святого Духа, та зміцнює плоди покаяння. Вони, в свою чергу, надихають на боротьбу з гріхом, та оздоровлюють моє тіло. Христос знищує демонів, а от про віруси та мікроби я не впевнений.
Підсумовуючи.
Причащатися чи ні під час епідемій, безумовно, кожен вирішує сам. В міру своєї довіри до Бога. До речі, на сьогодні в більшості храмів ПЦУ причастя є абсолютно безпечним, бо використовується або одноразові лжіці, або подається кожному окремо.
Таїнство не замінить ліки, але Таїнство - це найкращі ліки для моєї душі. І я без страху перед хворобою приступаю на кожній службі до Чаші не тому, що там всі мікроби здохли, а тому, що без волі Божої і волосина з моєї голови не впаде. І той, хто уповає на Бога, не буде посоромлений повік.